Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Николай Василев: Нямаме нужда от външен заем, а от влизане в ERM II

Въпреки кризата е избран подходящият добър момент правителството да подаде заявление за влизане в „чакалнята“ на еврозоната, смята икономистът

Николай Василев: Нямаме нужда от външен заем, а от влизане в ERM II

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България е една от малкото европейски държави, която на този етап няма никаква нужда от вземане на кредити, има нисък дълг и може сама да си вземе колкото кредити иска. Ние нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами, това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев пред БНТ.

Още по темата

Икономистът е на мнение, че въпреки кризата е избран подходящият добър момент правителството да подаде заявление за влизане в ERM II на еврозоната.

„Много се радвам, че може би за 20-ти път премиер или правителство казва, че ще подаваме заявление за членство в ERM зоната“, коментира Николай Василев. Той се надява обаче сега да не е поредният най-добър момент, когато се говори в бъдеще време за подаването на заявката ни за еврозоната.

„Най-добрият момент е бил всеки един момент през последните 10 - 11 години и днес е по-добър момент отколкото след още 10 или 11 години." Дали обаче това ще е последното "ще", което ще се чуе от управляващите“, емоционално зададе въпрос Николай Василев, но заяви, че не знае отговора. Той е категоричен, че реториката на говорене за еврозоната не трябва да е за това, че там ще се „раздават едни пари“.

Икономистът е убеден, че страната ни трябва да стане част от тази общност, където по думите му има повече солидарност и механизми за подкрепа.

Още по темата

„България има много по-голяма вероятност да се нуждае от подкрепа, за мен позитивите са категорично много повече“, смята Николай Василев.

На въпрос не трябва ли да се притесняваме заради покачване на цените и инфлация при влизане в еврозоната, Николай Василев смята, че „няма време цял живот да се занимаваме с този въпрос".

„Няма данни на нито една страна при влизане в еврозоната това да се е случило. Освен това в този момент и предстояща криза не е ясно точно какво може да се очаква в световен мащаб с или без еврозона. Не е сигурно какво ни очаква - инфлация или дефлация. Последното вече се наблюдава в някои сфери като горива, имоти, автомобили на старо, поясни той и изрази опасение, че икономиката може да пострада за много дълго време от случващото се в момента. - Не е сигурно, че то ще бъде инфлация, при много стоки можем да говорим за дефлация.“

Икономистът заяви, че подкрепя мярката 60 на 40 на държавата за подкрепа на бизнеса е с добра пропорция.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
5
 
4
 
15
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Този Николай Василев (МАЛКИЯ МУК) за последно беше наказан от така наречения "цар" и заемаше позицията министър на транспорта и информационните технологии,та той е специалист по "транспорта и информационните технологии".....,какъв икономист е.....?
5
 
4
 
14
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
момента е супер неподходящ и ще е чудо неземно ако някой обърне внимание на клета България и още по клетото и правителстви в този момент на запад, когато банковата система е пред колабиране и положението е на живот и смърт!
Тази кандидатура на БГ я асоциирам със скачането на Калоянчев в басейна (тип бомба) - бай *** - в австрийската баня пред встреените очи на арииците. По същия начин изглеждат очите на банкерите, които трябва да се смилят над добрите тъжни изморени очи на ББ, миризмата на бакланска пот и дъха на чесън и лук(бг производство обаче!) и да одобрят бг кандидатурта и да и дадат, ей така едни няколко милиарда, защото сме важен... член
6
 
3
 
13
ing5rov до: lyusien
преди 5 месеца
Няма да се подава ... мирясвай и си пий аповете !
3
 
6
 
12
zap до: Mike Florida
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
... Еврозоната ще рухне в идните 2 години!
---------------
навивам си календара на investor-а за 14.4.2022 г.
ако има поне 1 евро останало някъде - чакаме КАСА уиски със съфорумците.
ако няма - ТИ получаваш 2 каси уиски!
Сделка ?
p.s. Ако не пиеш уиски - какво пиеш.
2
 
4
 
11
преди 5 месеца
А за безработните пенсионери!? Нищо Пак както винаги! Пенсионерите не са ли еднакво потърпевши в сравнение със всеки друг? Дори са по- потърпевши поради лошото си здравословно състояние и ограничени възможности!!!???

Още от Икономика и политика
МОН няма да затваря училища, остава в режим на превключване