Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нова инжекция за е-здравеопазването в България

С 12 млн. лева ще бъде завършена системата на електронното здравеопазване у нас

Нова инжекция за е-здравеопазването в България

Снимка: Pixabay

С 12 млн. лева ще бъде завършена системата на електронното здравеопазване в България.

Днес министърът на здравеопазването Илко Семерджиев подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“, съобщават от Министерството на здравеопазването.

С отпуснатите средства ще бъде финансиран проектът на министерството за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС). Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г.

Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, изграждане на платформа, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление, електронна рецепта и други.

Така на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас, посочват от екипа на министър Илко Семерджиев. 

Още по темата

Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца.

Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде оптимизирана и контролната дейност на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция „Медицински одит“, посочват от ведомството.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ е нов опит да бъде завършено е-здравеопазването в България. Досега за изграждането на системата са похарчени милиони евросредства, но реализацията не се случва.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Логистичен център за електронна търговия с Китай заработи край Пловдив