Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новият модел за финансиране на болниците ще се прилага от 2019 г.

Проблемът не е във финансирането на лечебните заведения, а в начина на разпределение на ресурсите, заяви заместник-здравният министър

Новият модел за финансиране на болниците ще се прилага от 2019 г.

Снимка: Pixabay

Новият модел за финансиране на болниците, който се подготвя от Министерството на здравеопазването, ще се прилага от началото на следващата година. Това коментира пред БНТ заместник-здравният министър Жени Начева.

Без да дава повече подробности за новия механизъм Начева каза, че става дума за оптимизиране разходването на ресурсите и елиминиране на негативните практики, които водят до неправомерно усвояване на средства на места, където не е извършена медицинска дейност, а е отчетена такава.

По думите й до края на годината ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности, заради които основно в момента се формира преразход. В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включена информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите. 

Още по темата

Начева посочи, че проблемът не е във финансирането на лечебните заведения, а в начина на разпределение на ресурсите. За всяка болница Министерството на здравеопазването е дало персонални насоки за подобряване на дейността. Ще бъде намален административният персонал с до 40 на сто в болниците пред фалит. Ведомството ще инвестира в капиталови разходи в клиниките във Враца, в Ловеч, в Стара Загора. Кредиторите на клиниките вече са вдигнали запорите и всяко от посочените лечебни заведения работи при определени парични потоци, допълни Начева.

Тя е категорична, че с наличния финансов ресурс, заделен за болниците по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година, не би трябвало да има недостиг.

По повод сигналите на лекари, че детската кардиологична клиника е застрашена заради недостиг на медицински сестри и финансови проблеми Начева каза, че клиниката е уникална за страната и здравното министерство няма да допусне тя да бъде затворена. Според нея звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да се решат с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване.

Годишно в болницата се хоспитализират 900 деца и се проследяват над 10 хил. пациенти.


 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон