Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителство

Има изискване новите сгради да се вписват във възрожденския облик на града

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителство

Снимка: Pixabay

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване новите сгради да се вписват в архитектурния облик на възрожденския град и да са до два етажа.

Днес общината представи новия проект за устройствен план, който идва след големия скандал след опита на общинския съвет в града да премахне статута на Копривщица на архитектурно-исторически резерват.

Сюжетът съвпадна с обявяването на солиден инвестиционен интерес от страна на местен бизнесмен. След силен обществен и политически натиск скандалното решение обаче беше отменено.

Днес кметът на града Генчо Герданов обясни, че "в т. нар. зона за строителство са добре дошли инвеститорите, но и там трябва да се съобразяват". 

Още по темата

За Копривщица важат специални правила за строителство, за да се запази автентичният външен вид на града.

Екип от проектанти, архитекти и еколози представиха накратко какво включва новият общ устройствен план. Възможности за строителство, каквито искаха общинските съветници, има. Обаче те трябва да са във синхрон със съществуващата автентична архитектура и може да се строи в града в различни зони, тъй като има различни имоти, които са необитаеми.

Освен това охраняемата зона, която също е предвидена в този устройствен план, се отнася за зелените площи около града и те трябва да останат, но там също се допуска строителство на сгради до 2 етажа, съобщи Bulgaria ON AIR.

В текста се предвижда и зона, южно от града, където има възможност за строителство. Там обаче сградите трябва да бъдат с височина до 3 етажа и половина.

Друга спорна тема бе ски лифтът, за който имаше предложения от местните бизнесмени да бъде изграден от тях. Той също бе част от общия устройствен план като проект.

От Регионалния инспекторат по околната среда и водите обаче забраняват изграждането на такава спортна зона край града, тъй като автентичният  трябва да бъде запазен.

Присъстващите на срещата жители се обединиха около мнението, че държавата трябва да поема своя ангажимент като отделя годишно по 400 хил. лева, които да бъдат влагани за развитие както на туризма, така и на различни видове земеделие и животновъдство в Копривщица.

Четете още новини в Dnes.bg

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, отчете Бисер Петков