Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новият здравен модел ще се обсъжда до януари догодина

Целта на реформата не е да вкараме самоцелно пари в системата, а да подобрим качеството на лечение, каза здравният министър

Новият здравен модел ще се обсъжда до януари догодина

Снимка: Pixabay

Предложенията на Министерството на здравеопазването за нов здравноосигурителен модел ще се дискутират на експертно ниво (със съсловни и пациентски организации, работодатеи, синдикати, застрахователи) до края на годината и в началото на следващата ще има възможност за законодателни промени. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в рамките на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Депутатите в комисията обсъдиха двата предложени варианта за промяна на модела на здравно осигуряване.

Припомняме, че първият вариант предвижда пълна демонополизация на НЗОК, а вторият – тристълбов модел със задължително здравно осигуряване, задължително здравно застраховане и доброволно здравно застраховане.

По думите на Кирил Ананиев има политическа подкрепа от управляващите за промени в системата.

Целта на реформата ни не е да вкараме самоцелно пари в системата, а да подобрим качеството на лечение, посочи министърът пред депутатите. Желанието ни беше новият модел да е в сила от 1 януари 2020 г., но не е самоцел, всичко зависи от дебатите и постигането на висока степен на убеденост у всички участници, коментира още Ананиев.

За него реалистично е краят на консултациите около промените да приключи до януари догодина, като консенсусен вариант ще бъде представен в Народното събрание.

Идеите на Ананиев са да организира втора кръгла маса, за да е сигурно, че е постигната висока степен на консенсус, както той увери още при първоначалното представяне на концепцията. 

Още по темата

Задачата ми е да намеря консенсус за реформата с всички останали, а не да я налагам административно, каза той.

От ГЕРБ също подчертаха, че реформата няма да е административна и ще е с хоризонт поне 20 години.

От БСП вече подготвят вот на недоверие към правителството именно по темата здравеопазване.

Забележки имат и от ДПС. Д-р Нигяр Джафер попита дали въвеждането на гранична стойност от 700 лв. не е абдикация на Здравната каса от финансирането на всичко над тази стойност. Тя попита още какви гаранции се дават, че хората занапред няма да плащат четири пъти регламентирано и отделно нерегламентирано.

Здравната каса не абдикира от плащанията над 700 лв., а дава своята част. Не мога да ви убедя, че няма да се плащат пари под масата, но нали искаме да направим електронна здравна система и да повишим контрола, отговори Ананиев.

Целта на предлаганите промени е да се осигури равен достъп до здравеопазване, да се създадат условия за реално остойностяване на медицинските дейности, да има потенциал за инвестиции и прилагане на нови технологии за лечение, да се измерва качеството на лечението и да се проследява ефектът от терапията, да има възможности за долекуване, подчерта министърът.

Двата здравноосигурителни модела, които бяха представени на национална кръгла маса в края на септември, имат за цел и да се намали делът на нерегламентираните плащания в системата, да се подобри контролът, да се обединят медицинският и финансовият контрол, ефективността на използването на средствата, да се преодолее териториалният дисбаланс, да се оптимизират разходите за лекарства.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 4 месеца
Не може един да пие а други да плащат ! Всеки да си плаща сам масрафа ! Аман от паразити ! Не мое да ме карат да плащам за нещо което не желая !!!

Още от Икономика и политика
Фермерите могат да подават заявления за застраховане на реколтата от март