Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НЗОК и БЛС са близо до споразумение за промените в рамковия договор

Касата е изпратила конкретни текстове на съсловната органицация, които ще бъдат обсъждани в детайли утре

НЗОК и БЛС са близо до споразумение за промените в рамковия договор

Снимка: БГНЕС/ВМА

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изпратила на Българския лекарски съюз (БЛС) проект за изменение на Националния рамков договор във връзка с договореното увеличение на цените на клиничните пътеки, така че болниците да могат да тестват пациентите за новия коронавирус, съобщават от Касата.

Промените предвиждат всички цените на всички клинични пътеки да бъдат увеличени, за да се осигури финансов ресурс за лечебните заведения да включат тестове за коронавирус на пациенти за хоспитализация и на персонала.

Увеличава се двойно цената на клиничната пътека за лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания, които протичат остро, с усложнения, т.е. тук се включва и лечението на коронавирусна инфекция, за да се укрепи готовността и да се подобри дейността на инфекциозните отделения.

Увеличава се и цената на всички клинични пътеки по инфекциозни заболявания.

Още по темата

Промените предвиждат и разделяне на клиничната пътека за нормално раждане от тази за оперативно раждане, като за първата ще се плаща повече. С тази мярка здравните власти се надяват да пресекат порочната практика за ръст на оперативните раждания, които в България са вече над 50%.

Повишава се цената и на неонатологичната клинична пътека за грижа за здрави деца.

С промените се предлага също така, във връзка с въвеждането на електронно здравеопазване, изпълнителите на извънболнична медицинска помощ да подават информация по електронен път, но при осигуряване на техническа възможност от НЗОК, т.е. когато Касата изгради съответните системи.

Предлага се и въвеждане на три форми – История на заболяването, История на бременността и раждането, История на новороденото, в приложение №2 „Първични медицински документи.

След запитване от страна на Investor.bg за конкретните текстове, които са предложени от НЗОК, от пресслужбата на БЛС посочиха, че за момента не могат да ги предоставят, защото предстоят допълнителни дискусии. Утре представители на съсловната организация и Касата ще се срещат, за да обсъждат детайли по предложенията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Земеделци получиха още 2,7 млн. лева субсидии след корекции в биорегистъра