Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НЗОК не е спряла нито един договор на болница за нарушения

Четири лечебни заведения са прекратили отношения с касата през 2017 г. поради преструктуриране

НЗОК не е спряла нито един договор на болница за нарушения

Снимка: Pixabay

Здравната каса окончателно спря да налага тежки санкции на болниците за нарушения. През 2017 г. са прекратени договорите на 4 лечебни заведения, но при нито един от случаите това не е в резултат от контролна дейност, сочат данните на касата, цитирани от в. Сега.

2 от 4-те прекратени договора са на 2 диагностично-консултативни центъра в Пазарджик, които са изпълнявали т.нар. амбулаторни процедури, при които се изисква престой в лечебното заведение до 48 часа, затова и се води болнична помощ. И при двете поликлиники договорът е спрян по искане на управителите им, т.е. те сами са решили да прекратят дейността си по тези договори. При другите два случая става дума за болницата в Петрич и за общинска белодробна болница в София. И двете лечебни заведения са станали част от други - болницата в Петрич се вля и стана едно дружество с тази в Сандански, а белодробната болница стана част от Втора МБАЛ в столицата.

През 2016 г. са спрени договорите на 8 лечебни заведения, като отново не става дума за нарушения, а за прекратяване на дейност по амбулаторни процедури на самите дружества, отново основно поликлиники, или за закриване на цялото дружество. Все пак тогава има два частично отнети договора за нарушения - на болница в София и на болница във Враца. Те са за отчетена дейност, която не отговаря на изискванията, и то само по една пътека, с която лечебните заведения работят. 

Още по темата

През 2015 г. от касата отчетоха 103 прекратени контракта по пътеки с общо 26 болници. Това се дължеше най-вече на липса на специалисти или на промяна в разрешителното за дейност - т.е. лечебното заведение или само се отказва от въпросната пътека, или кандидатства за друга, изискваща по-добра апаратура или пък по-квалифицирани специалисти. Тогава обаче МЗ отне разрешителното на цяла болница - частната "Папуров" в Търговище заради системно отчитане на неизвършена дейност. Това си остана първият и последен подобен случай.

От касата твърдят, че се опитват да наказват нарушенията, но болниците обжалват в съда почти всяка санкция - независимо дали става дума за глоба или за прекратяване на договор. Обикновено съдът решава в полза на болниците. 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон