IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се единна категоризация на всички места за хранене в един обект

Трябва да работим в тясно сътрудничество с местната власт за развитието на туризма, коментира министърът на туризма

22:17 | 15.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay </em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на туризма обмисля предложение за единна категоризация на всички места за хранене, които се намират в един обект, като това да се определя само с едно заявление.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откритото заседание на Постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на Националното сдружение на общините в Република България в Първомай, съобщиха от туристическото ведомство.

"В този смисъл сме предвидили голяма част от документите за прекатегоризация да бъдат набавяни по служебен път от екипа на ведомството", посочи Ангелкова.

Преди време министърът настоя прекатегоризацията на хотелите и ресторантите да отпадне и предложи идеята да се обсъди с представителите на бизнеса. Тя поиска хотелиерите и ресторантьорите, които спазват закона, да бъдат облекчени и да не подготвят огромен обем документи на всеки пет години. Ангелкова информира, че се обмисля възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират отделните обекти вътре – лоби бар, ресторант и т. н.

“Така няма да има хотели с четири звезди, а ресторантите да са с две”, аргументира се тя и посочи, че това ще спести време и средства на бранша.

"Туризмът е хоризонтална политика и трябва да си сътрудничим с кметовете, за да работим за неговото развитие", коментира пред НСОРБ Ангелкова и представи основните приоритети на Министерството на туризма за развитие на нормативната уредба в сектора. "Наш основен приоритет е намаляването на административната тежест", подчерта тя.

Министърът на туризма представи и плановете за създаване на институт за отнемане на звезди с ясно разписани правила за неговото функциониране.

Ангелкова заяви, че е наложително да се изискат по-ясни ангажименти на областните управители по отношение на стратегиите за туризъм на конкретните региони и коментира, че е необходимо наличието на консултативни съвети по туризъм към всяка община.

В отговор на журналистически въпроси министърът поясни, че скоро ще бъде обявена инвестиционната карта в туризма, в която са се включили над 153 общини. Тя изрази надежда, че следващото ѝ издание ще обхване всички български общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още