IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверки на чистотата на Черно море ще се извършват през цялото лято

Ще бъдат следени всички потенциални обекти на замърсители, обеща министърът на околната среда

17:55 | 01.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инспекция на пречиствателна станция в с. Тополи. <em>Снимка: Министерство на туризма</em></p>

Инспекция на пречиствателна станция в с. Тополи. Снимка: Министерство на туризма

През цялото лято ще има проверки на чистотата на морската вода по Черноморието, стана ясно от коментари на министъра на околната среда и водите Нено Димов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Двамата стартираха първите съвместни проверки на готовността на пречиствателните станции по Черноморието за летния сезон. Те започнаха от станцията край с. Тополи, Варненско, уточняват от пресцентровете на ресорните министерства.

От 1 юни до 31 август Регионалните инспекции по околна среда и водите във Варна и Бургас ще правят комплексни проверки по морето. Към инициативата ще бъдат включени още и експертите от Басейнова дирекция "Черноморски район", каза Димов.

Ще бъдат следени всички потенциални обекти на замърсители и ще предприемат административно-наказателни мерки.
„Ние искаме туристите да бъдат спокойни, че водата в морето е чиста. Затова Регионалните здравни инспекции ще започнат да взимат проби“, допълни министърът на околната среда.

България има чисто море и всички усилия са насочени страната ни да се нареди на едно от първите места по чистота на водата, допълни министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Ще имаме мобилни екипи съвместно с колегите от МОСВ, за да следим всеки един сигнал“, каза още тя.

По отношение на проверките на морските плажове най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и се издават съответните предписания, стана ясно още от думите на министъра.

От първия ден на проверките на пречиствателните станции стана ясно още, че предстои реконструкция на пречиствателната станция на к.к "Златни пясъци". Тя ще стартира след края на летния сезон през септември и ще струва 29 млн. лева. Средствата са отделени по ОП "Околна среда".

В „Св. св. Константин и Елена“ се изгражда канална помпена станция и се извършва реконструкция на канализацията. Тя е включена към пречиствателната станция във Варна. Предстои сключването на договор по ОПОС с община Варна за актуализиране на плана за чистотата на атмосферния въздух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още