IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в сектора на услугите растат през второто тримесечие

Най-голямо е увеличението при административните офис дейности, показват данните на НСИ

11:46 | 21.08.13 г.
Оборотите в сектора на услугите растат през второто тримесечие

Ръст на оборотите в повечето сектори на услугите на годишна база показаха данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината.

В сектора "Транспорт" общият календарно изгладен индекс на оборота нараства със 7,5% в сравнение със същото тримесечие на 2012 година. Основно подкрепа на индекса носи дейностите в сухопътния транспорт, където оборотите се увеличават с 11,8%. При водния транспорт обаче оборотите се свиват с 23,5%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” е с 1,9% над равнището за същия период на миналата година. Данните на НСИ показват съществено увеличение  по отношение на сектора производство на филми и телевизионни предавания и издаване на музика. Оборотите тук растат с почти 37 на сто. При информационните услуги увеличението е в рамките на 19,5%. В издателската дейност обаче има понижение от 2,7 на сто.

При „Други бизнес услуги“ най-голямо увеличение спрямо същото тримесечие на 2012 г. е
отчетено в „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската  дейност” - с 38,4%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила” - с 23,8%.

Съществено намаление се наблюдава при „Дейности по почистване” - с 22,3%.

На тримесечна база се наблюдава влошаване на ситуацията в сектора на транспорта. Предварителните данни на НСИ сочат, че общият индекс намалява с 0,3%, като за водния транспорт намалението е в рамките на 8%, а във въздушния – със 7,7%. Ръст има единствено по отношение на оборотите в сухопътния транспорт – с 1,2%.

В сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” обаче съставният индекс се увеличава с 1,6% спрямо първото тримесечие на годината. Най-голямо е увеличението при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ и „Информационни услуги“ - съответно с 15,3 и 12.4%.

При Други бизнес услуги най-висок ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран
в „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила” - с 13%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 13%. Същевременно  намаление от 17,8% се наблюдава при „Дейности по почистване”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още