IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговията на дребно с лек спад през май

След два месеца на ръст оборотите в сектора се понижават с 0,3% спрямо април, но се покачват с 1,5% на годишна баа

12:24 | 08.07.13 г.
Оборотите в търговията на дребно с лек спад през май

Търговците на дребно изпращат месец май с лек спад на оборотите, сочат последни данни на Националния статистически институт (НСИ).  След два месеца на ръст на оборотите в сектора търговия на дребно, през месец май тя бележи лек спад с 0,3% на месечна база. В статистическите данни не фигурира търговията с автомобили и мотоциклети.

През май 2013 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 1,5% над равнището от същия месец на предходната година.

Оборотът през перода на статистиката нараства в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,3%, и в търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0,8%.

Осезаемо намаление е регистрирано в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 11%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1,8%, в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,7%. Лек спад има в търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,4%. Що се отнася до търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет там спадът е 1,3%. При търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника спадът пък е 1%.

През май 2013 г. спрямо същия месец на 2012 г. оборотът нараства в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17,5%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5,1%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 3,4%.

Спад на годишна база е регистриран в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5,6%, в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,8%, и в търговията с фармацевтични и медицински стоки - с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още