Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общините ще могат да кандидатстват за компенсации заради COVID-19

Местните власти могат да се възползват от до 30% от отчисленията, които плащат по Закона за управление на отпадъците за разходи по време на епидемията

Общините ще могат да кандидатстват за компенсации заради COVID-19

Снимка: Pixabay

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров изпрати до Националното сдружение на общините в Република България писмо, с което покани кметовете на населени места своевременно да се възползват от възможността да използват до 30% от отчисленията, които плащат от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за разходи, свързани с извънредната епидемична  обстановка с COVID-19, съобщи на сайта си екологичното министерство.

С промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето беше предвидена възможност до 31 декември кметовете на общини да заявяват до 30% от натрупаните от Закона за управление на отпадъците да се изразходват за прилагане на мерки по Закона за здравето.

Сумите до 30% от натрупаните средства по Закона за управление на отпадъците обаче ще следва да се превеждат на общините само след одобрение от министъра на околната среда и водите. За издаване на решението за изразходването на средствата е необходимо съответната община да представи заявление в МОСВ. В него трябва да се посочи основанието и да се представи подробно описание на разходите.

Допустимите разходи могат да са за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, и транспортирането им до инсталации и съоръжения за третирането им.

Средства може да се използват за осигуряване на съдове за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, както и за третирането им.

Допустими са и разходи за поддържане на чистотата и дезинфекция на местата, предназначени за обществено ползване и осигуряване на оборудване за дезинфекция и безопасност на публичните пространства.

Контролът по разходване на средствата ще се осъществява от директорите на РИОСВ, на чиято територия се намира общината.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ал. Маринов: Излизаме от политическа криза с правителство и работещ парламент