Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общинските училища ще получат над 4 млн. лева за развитие на образованието

Допълнителните пари са за проекти за социализация на учениците, за модернизиране на материално-техническата база

Общинските училища ще получат над 4 млн. лева за развитие на образованието

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за над 4,3 млн. лева, които ще бъдат разпределени по бюджетите на общините, за финансово осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образованието.

Над 2,1 млн. лева ще бъдат предоставени по Национална програма (НП) Осигуряване на съвременна образователна среда”, а 722 хил. лева са предвидени за финансиране на 17 общински професионални гимназии и средни училища за модернизиране на материално-техническата им база, съобщи правителственият пресцентър.

Целта на инвестициите е учениците да имат възможност да работят с най-новото техническо оборудване и да придобиват професионални компетентности в реални трудови условия.

Още по темата

По втория модул за „Подкрепа на целодневното обучение на учениците” 81 общински училища ще получат сумата от близо 758 хил. лева за оборудване и обзавеждане на стаи за дейности по интереси, осигуряване на консумативи и материали за работа в часовете, доставяне на книги и игри за работата на децата и учениците. Максималната стойност на всеки проект ще е 10 хил. лева.

По модул 3 - „Библиотеките като образователна среда”, с 699 хил. лева ще бъдат финансирани проектите на 130 общински училища, като със средствата ще бъдат закупени книги в съответствие с интересите на учениците и ще се изграждат кътове за четене.

Над 483 хил. бева се предоставят по НП „Успяваме заедно“.

По модул „Хубаво е в детската градина” с 311 хил. лева за 159 детски градини ще бъдат закупени книги за методическа подкрепа на учителите, книги и играчки за децата, материали за обогатяване на средата, средства за закупуване на материали и консумативи за изпълнение на проектните дейности, възнаграждения на педагогически специалисти.

По модул „Иновативна детска градина” се предоставят допълнително над 158 хил. лева за финансиране на одобрените проекти на 46 детски градини. Те ще имат възможност да наемат допълнително педагогически специалисти за провеждане на дейности, които са извън професионалните компетентности на учителите в детската градина.

По модул „Обединени за качествено предучилищно образование” с 13 хил. лева ще се създават обединения (клъстери) от институции в системата на предучилищното и училищното образование.

С 493 хил. лв. по НП „Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот“ класните ръководители в 176 общински училища ще получават допълнителни възнаграждения за допълнителна работа за привличане на родители в училищния живот и социализация на учениците в училищна среда, както и ежедневното им присъствие в училище, за закупуване на материали и книги, които да подпомагат работата на учителите.

По НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие“ ще постъпят допълнително 1,2 млн. лева.

С 1,1 млн. лева 47 центрове за подкрепа на личностно развитие и три астрономически обсерватории ще бъдат оборудвани с нови кабинети за работа по избраните от тях направления - наука, технология, изкуства, спорт, зали за проектиране на изкуствено звездно небе.

По втория модул от програмата 12 ученически общежития ще получат средства в размер на 97,3 хил. лева за обзавеждане и оборудване на стаи за занимания по интереси.

По модул „Кариерно ориентиране и консултиране на учениците чрез съвместни дейности“ шест центъра за подкрепа на личностно развитие ще получат близо 27 хил. лева за организиране на училищни форуми и ученически проучвания и представяне на професии.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември