IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обстановката в Родопите остава критична

Над 800 населени места в страната са без ток

15:42 | 08.03.15 г.
<p>
	Почистването на пътищата в областите Смолян и Кърджали е силно затруднено. <em>Снимка: БТА</em></p>

Почистването на пътищата в областите Смолян и Кърджали е силно затруднено. Снимка: БТА

Обстановката в Родопите остава критична, като на места преспите са по няколко метра. Бедствено положение днес беше обявено и в община Лъки, предаде БНР.

Повечето населени места в планинската част на Смолянска област вече дни са без ток. Понеделник и вторник ще бъдат неучебни дни за цялата Смолянска област.

Възможно е дори в рамките на днешния ден електрозахранването да не може да бъде възстановено, каза областният управител Недялко Славов.

„Говорим за общините Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино, Баните. Повредите по далекопроводите на този етап се отстраняват извън територията на нашата област, тъй като се осъществяват варианти за електроснабдяване през Кърджалийска област”, обясни Славов пред националното радио.

Дори и да има бедстващи хора, няма как да се разбере, защото клетките на мобилните оператори не работят, допълва заместник-областният управител Зарко Маринов.

Спасителен екип е извадил от преспите семейство възрастни хора, останали блокирани над 14 часа в кола в непроходим път. Мъжът и жената са оцелели след прекарана нощ в кола, с която тръгнали по горски път в района на местността "Печинско". Екипът спасители стигнали тази сутрин до затъналия в снега автомобил и извадили семейството. Жената е настанена в МБАЛ-Златоград с измръзване.

Изключително тежка продължава да е обстановката в област Кърджали. Второ денонощие без ток са 380 населени места. На практика това са всички общини в района. Ток има само в областния център Кърджали. Работата на аварийните екипи е затруднена от липсата на достъп до проблемните места заради многото паднали дървета по пътищата. До повечето села трудно се стига, а до други изобщо няма път.

Групи на горските стопанства разчистват терена с моторни резачки и високопроходими машини. За да координира работата на екипите, в Кърджали е заместник-министърът на енергетиката Жеко Станков. Следобед се очаква да пристигне и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Аварирали са 10 електропровода, оставили без ток областите Кърджали и Смолян. Към района са привлечени допълнителни сили от Южна България, които ще помагат за възстановяване на електрозахранването. Почистването на пътищата е много трудно, местната техника не може да се справи, затова са насочени седем роторни снегорина от различни части на страната. В дежурните центрове продължават да пристигат сигнали за помощ. Няма бедстващи хора.

Спасителите, заедно с медици, са помогнали на 5 родилки и един сърдечно болен. За да стигнат до тях, е трябвало е да се пробива пътя, да се режат паднали дървета, а в някои от случаите и да се ходи пеш през еднометрови преспи. Има сигнали за диабетно болен, който се нуждае спешно от инсулин и за деца с висока температура.

Отворен за движение вече е пътят Момчилград - Крумовград, в момента се разчиства шосето за Ардино. Затворен остава пътя Кърджали - Асеновград. Трудно се пътува по направлението за Хасково.   

Ситуацията в Хасковска област започва да се успокоява след падналите валежи от сняг. Пътната мрежа е почистена от навяванията и падналите дървета. Все още без електричество са 100 населени места. В Димитровград и в пет квартала на Хасково хората нямат вода. 17 са падналите стълбове, стотици проводници са скъсани от мокрия сняг. Основната пътна мрежа е разчистена, но остава затворен пътят Ивайловград-Крумовград. Забранено е движението на товарни автомобили между Хасково и Кърджали.

Разливи на реките Мартинка и Сазлийка са затворили шосето Димитровград - Симеоновград и е прекъснат пътят от Симеоновград към четири села. Язовир "Ивайловград" изпуска вода от преливниците,но няма опасност за наводнение.Нивото на река Марица при Свиленград се покачва, но е под критичния праг. В региона няма бедстващи хора.                       

Бедствено положение беше обявено в община Лъки, в Пловдивска област, където втори ден без ток са 8 села. Те са осигурени с храна и вода. Пожарна кола пътува към Кръстова гора, където е блокиран мъж, нуждаещ се от инсулин. Без електричество са села  в Първомайско  и Асеновградска община. Затворен за движение е пътят Асеновград - Кърджали, проходим е само в участъка до Новаково.

Заместник-кметът на Асеновград Мария Вълканова подчерта, че пътят  към Смолян се почиства, но движението е затруднено, като предупреждението е по възможност да се избягват пътуванията.

7 от високопланинските села на територията на община Родопи са без ток, но пътищата до тях се почистват.  Разчистена е и отсечката от Скобелево до Върховръх, където вчера близо 20 души сигнализираха, че са блокирани в хижата. В момента няма бедстващи хора.

В Пловдив продължава да вали сняг. Улиците и булевардите са проходими при зимни условия. Затруднения има за пешеходците, защото тротоарите масово са непочистени.

Усложнена е обстановката и в родопската част на Пазарджишка област. Велинград и Сърница отново са без ток, след като днес пак са се скъсали високоволтови електропроводи. Пътищата са труднопроходими. Паднали клони и преспи са затруднили тази сутрин превозването на родилка от Сърница към Велинград, затова към нея е изпратен противопожарен автомобил и линейка. Екипите вече са достигнали до родилката и тя е откарана в общинската болница в курортния град. Тя и бебето й са в добро състояние. Въпреки усложнената обстановка областта няма бедстващи хора, според началника на кризисния щаб комисар Иван Панайотов. 

Около 800 населени места в страната са без ток, като най-критично остава положението в Смолян и Кърджали, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков, който участва в заседание на Кризисния щаб на МВР, цитиран от Агенция „Фокус”.

Пътищата са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.  Актуална информация за обстановката, шофьорите могат да получат на тел. 0700 130 20 и на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още