IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се около 5% ръст на приходите от туризъм за 2012 г.

Прогнозата се основава на предварителните данни за зимния сезон и на записванията до момента за летния

08:04 | 21.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очаква се около 5% ръст на приходите от туризъм за 2012 г.

Очакванията за приходите от чуждестранни туристи през тази година са за ръст от около 5% спрямо миналата година, или общо около 3 млрд. евро. 

Това каза за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев, помолен да прогнозира, според данните към момента, доколко успешна ще бъде 2012 г. за туристическия бранш.

Броят на почиващите у нас български и чуждестранни туристи се очаква да нарасне с 5-6% спрямо миналата година.

Тази сравнително оптимистична прогноза по време на криза се основава на предварителните данни за приходите от туризъм за зимния сезон, както и данните за записванията до момента за летния сезон, посочи Тончев.

Предварителните данни за зимния сезон (декември 2011 г. - средата на април 2012 г.) сочат приходи от чужди туристи от около 200 млн. евро, уточни Тончев. Основания за оптимизъм дават и ранните резервации за почивки за идващото лято. Те са вече около 80 хиляди, което е малко повече от броя им към средата на април миналата година.

При ранните резервации почивките са по-евтини с от 10% до 20% спрямо тези при закупуване на туристическия „пакет“ непосредствено преди почивката, сочат данните. Очертава се обаче цените в някои морски хотели това лято да имат лек ръст в сравнение с миналия сезон.

Най-предпочитани като цяло са летните почивки „пълен пансион“ за срок от една седмица. Повечето руски туристи обаче предпочитат по-дълго пребиване на нашето Черноморие – за срок от 10 дни до две седмици.

По показателя дял на ранните резервации спрямо хотелската база, засега най-добре се представят курортите „Албена“, „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“, казаха от бранша.

Прогнозите на Туристическата камара за идващото лято са, че както и през зимния сезон, най-голям ще бъде броят на почиващите у нас гости от Румъния и Гърция, следвани от тези от Германия и Русия. Ръстът в броя на туристите на годишна база обаче се очаква да бъде най-висок при гостите от Русия – над 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още