IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още през август ЕК е предупредила за проблемите с "Южен поток"

Брюксел настоява страните членки на общността да предоговорят споразуменията

16:22 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Още през август ЕК е предупредила за проблемите с "Южен поток"

Изискахме двустранните споразумения на страните от ЕС с „Газпром“ по отношение на проекта „Южен поток“ още през февруари, съобщи в традиционния обеден брифинг говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер.

Някои държави бяха публикували документа, от други го изискахме официално, анализирахме внимателно клаузите и през август изпратихме становище какви проблеми виждаме с този проект по отношение на европейското законодателство, допълни още тя.

Преди няколко дни пък официално е уведомена и Русия за нарушенията, като Брюксел е поискал преразглеждане на условията.

В четвъртък от ЕК официално коментираха за нарушения на законодателството в три аспекта на споразуменията по проекта. Те се отнасят до собствеността на газопровода и забраната доставчик (какъвто е „Газпром“) да е собственик на мрежата за доставки. Нарушение има и по отношение на достъп на трети страни до газопровода, както и при някои аспекти на таксите.

Реално строителството на „Южен поток“ не е нарушение, но при управлението на проекта проблемите ще бъдат налице. Затова и ЕК поискаха от страните – членки на общността да предоговорят споразуменията. Марлене Холцнер коментира още, че „Газпром“ не е поискала изключение за този проект, както това е било сторено за „Северен поток“.

На запитване на Investor.bg по казуса от Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че на този етап ще се придържат към официалната си позиция, изготвена още вчера, а именно:

„Като страна членка на Европейския съюз и като държава, през чиято територия минава проектът за изграждане на газопровода "Южен поток", България категорично се е ангажирала да спазва изискванията на европейското законодателство.

Изграждането на газопровода "Южен поток" на територията на държавите членки – Италия, Словения, Австрия, Унгария, Хърватия, България според нас предпоставя Европейската комисия (ЕК) да има важна и активна роля в разговорите с руската страна“.

Енергийното министерство допълва в своята позиция още, че България би приветствала по-активен диалог между ЕК и Русия „по този важен енергиен проект с голямо икономическо и социално значение“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още