IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От бизнеса възразяват срещу законодателството за търговските вериги

Новите правила нарушават свободата на договаряне, твърди Българската търговско-промишлена палата

15:28 | 18.05.15 г.
От бизнеса възразяват срещу законодателството за търговските вериги

Подготвяното законодателство за търговските вериги нарушава конституционните принципи за разделение на властите,  свободна стопанска инициатива и равнопоставеност на стопанските субекти. Това се казва в становище на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) до парламентарните комисии по икономическа политика и по земеделие. 

Припомняме, че в края на април парламентът гласува на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), с които се регулират отношенията между търговски вериги и доставчици. Измененията бяха внесени от БСП и получиха подкрепата на депутатите от всички групи в Народното събрание.

Депутатите въведоха понятието "значителна пазарна сила" за компания със значителен пазарен дял. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще пише методика, по която ще се определя пазарното положение на веригите. Предприятията с годишен оборот за предходната година над 50 млн. лева ще трябва да съобразят типовите договори за доставки с новите правила. При нарушения се предвижда глоба до 10 на сто от общия оборот за предходната година.

Според БТПП предлаганото в проекта определение за значителна пазарна сила е твърде общо и неясно. Организацията смята, че след като КЗК ще пише методиката и в същото време ще решава спорове по нея, органът ще концентрира нормотворческа и правораздавателна власт.

Според работодателите КЗК няма правомощията да издава нормативен акт – в случая методика, по прилагането на закон.
БТПП изтъква, че принципът на свободно договаряне е нарушен с изискването общите условия или типовите договори за доставка на стоки за търговските вериги да бъдат пращани за предварително одобрение на КЗК, ако предприятието има оборот над 50 млн. лв. за предходната година. 

Задължението пък за публикуване на типови договори в интернет нарушава търговската тайна, смята БТПП. Принципът на равнопоставеност според организацията е нарушен, защото се създава специално законодателство само за ограничен сектор – компании, изкупуващи храни и с годишен оборот над 50 млн. лв.

Извън регулацията ще останат големи фирми с монополно нарушение на пазара, изтъква организацията и настоява аргументите й да бъдат отчетени преди обсъждането на проекта на второ четене в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още