Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От септември влиза в сила забраната за пластмасови продукти за еднократна употреба

В България наредбата е разработена и предстои нейното вътрешно съгласуване, каза Ренета Колева, заместник-министър в МОСВ

гледано: 3216   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
5 гласа

Най-късно в началото на септември се очаква да влезе в сила новата европейска директива за забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Документът ще бъде публикуван в началото на юли за обществено обсъждане и до края на август се очаква да бъде внесен в Министерски съвет. Това заяви Ренета Колева, заместник-министър в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Основната цел на директивата са мерки за намаляване на пластмасовите продукти. 86% от отпадъците по плажовете на територията на ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като нанасят сериозни щети върху околната среда. Залагаме мерки за устойчиво намаляване на определени пластмасови продукти като прибори за еднократна употреба, съдове за храна, сламки. Предвидено е да се въведат допълнителни такси върху определени пластмасови продукти като чаши за напитки, капачки, пластмасови торбички".

Още по темата

В България директивата трябваше да влезе в сила на 3 юли.

„Забавянето се дължи на факти, които не са на национално ниво. Преди седмица Европейската комисия издаде допълнителни документи относно обхвата на забранените продукти. Няма да успеем до 3 юли, но наредбата е разработена и в момента предстои нейното вътрешно съгласуване", обясни заместник-министърът.

„Направихме редица срещи с НПО и браншовите организации, с които сме дискутирали промените, които предстоят да настъпят", допълни още Ренета Колева.

Заместник-министърът е на мнение, че бизнесът трябва да се преориентира към еко продукти, които могат да се рециклират и са за многократна употреба.

От думите й стана ясно, че в България около 50-60 фирми произвеждат такива пластмасови продукти, като това са предимно малки и средни предприятия. Неминуемо с влизане в сила на новите промени това ще даде отражение върху бизнеса. 

„Важно е да се отбележи, че ние не забраняваме използването на пластмасови чаши. Идеята е да ограничим разпространението им, като наложим допълнителна продуктова такса на производителя. Клиентът ще плаща допълнителна такса, когато закупува този продукт. Тя би трябвало да влезе в сила през 2025 г.". 

Друга тема бяха проблемите, които има в Министерство на околната среда и водите.

„В дирекция Управление на отпадъците имахме проблеми със забавянето на нотификациите за внос и износ на отпадъци. Нашата цел е да ускорим процеса по издаването им. Предстои заседание на комисията, за да разгледа новите предложения, за да не пречим на бизнеса да извършва своята търговска дейност", каза Колева.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
1
 
1
преди 2 месеца
Палим колата и газ към Одрин.Там такива забрани НЯМА!

Още от Икономика и политика
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка