IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Забраняваме вноса на отпадъци от страни извън ЕС

До края на годината няма да има проблеми, свързани със състоянието на язовирите за питейно водоснабдяване, посочи Асен Личев

10:43 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Екоминистърът: Забраняваме вноса на отпадъци от страни извън ЕС

В Министерството на околната среда и водите се подготвя забрана за внос на отпадъци от Турция и страни, които са извън ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия, както и на транзита на отпадъци на територията на България, с изключение на този между Гърция и Румъния. Това съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR служебният екоминистър Асен Личев.

„Опитвам се да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа", каза още той.

Екоминистърът обяви, че продължават проверките за финансови злоупотреби в Министерството на околната среда и водите.

Асен Личев е открил „тонове грешки, натрупани с години от предишни управления“, влизайки в кабинета си в Министерството на околната среда и водите.

„Големите грешки са, че основни политически документи не са придвижени, както и плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, с гаранции, че няма да има наводнения", уточни Личев.

Министърът подчерта, че документите се движат със закъснение между 8 и 16 месеца.

„Заварих липса на функцията на министерството да създава и управлява политики за управление за опазване на околната среда. Това е основна грешка. Втората грешка, която забелязах, е, че държавни служители по един или друг начин са съучаствали при създаването на схеми за усвояване на пари", коментира той.

Личев е на мнение, че първата задача на редовния кабинет трябва да е спешна актуализация на бюджета на министерството заради липсата на средства в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

„На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лева за тази година. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има такива, няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание", обясни Личев.

От екоминистерството уточниха, че има налични средства по банковата сметка на ПУДООС, но при изчерпване на лимита през третото тримесечие, ще бъде невъзможно да се правят разходи до края на годината в размер на оставащите за разплащане 20 млн. лв. Те могат да се разсрочат чак догодина, а това може да се избегне само при актуализация на държавния бюджет със завишаване на разходния лимит на ПУДООС.

Според екоминистъра един от големите проблеми в страната са завишените норми на прахови частици, които ни класират сред страните с най-много смъртни случаи вследствие на тях.

Той смята, че много малко се прави и за екологосъобразното отопление.

Асен Личев е категоричен, че състоянието на язовирите, особено за питейно водоснабдяване е „прекрасно“. 

„Аз гарантирам, че не само при мандата на служебното правителство, но и до края на годината, няма да има проблеми.

Той подчерта, че проблемът с водната криза в Перник е била изкуствено създадена, за да „могат едни пари да бъдат усвоени“.

Какви мерки  ще се предприемат със сметищата? Как ще се спази забраната от 3 юли за намаляване на употребата на пластмасови продукти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още