Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Папа Франциск: България трябва да се справи с демографската си криза

Той призова да продължат усилията за задържане на младите хора у нас

Папа Франциск: България трябва да се справи с демографската си криза

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

“30 години след края на тоталитарния режим, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от 2 милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима - демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето”, посочи Негово светейшество папа Франциск на площад "Атанас Буров", след пристигането си у нас, предава БТА.

По думите на папа Франциск България се сблъсква не само със спад в раждаемостта, но и с интензивния миграционен поток, който е довел до обезлюдяването и изоставянето на много села и градове.

Още по темата

“Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище", отбеляза той.

Папа Франциск коментира, че познава ангажимента на управляващите у нас от години да създадат условия, така че най-вече младите да не са принудени да емигрират. Той призова да се продължи по този път.

“Радвам се, че се намирам в България - място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток”, заяви още папа Франциск. “Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт”.

Папата благодари за поканата да посети страната, както и за приветствените слова на президента Румен Радев. По-рано държавният глава заяви, че мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България е “Мир на Земята”, а този призив “ще отекне в целия свят и от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост”.

Папата отправи поздрави към патриарх Неофит, както и към членовете на Католическата църква у нас, на християните от другите църковни общности, на еврейската и мюсюлманската общност.

“Дълбокото убеждение, че истинските учения на религиите ни призовават да останем вкоренени в ценностите на мира; да поддържаме ценностите на взаимното опознание, човешкото братство и общото съжителство”, отбеляза той. “Да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ, така че всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне растежа на една култура и среда, проникнати от пълното уважение към човешката личност и нейното достойнство, установявайки жизнени връзки между различните цивилизации, разбирания и традиции, и отхвърляйки насилието и принудата”.

По думите на папапта по този начин могат да бъдат победени онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират.

Папата подчерта, че днешното му посещение в България има за цел идейно да се свърже с това на Св. Йоан Павел II през май 2002 г.

Кадри от визитата на папа Франциск у нас може да видите в нашата галерия

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
red6 до: ABBA
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Колко е лесно да изкараш руски трол от дупката му...

Отново питам - значи руснаци могат да изкупуват по курортите (което се случва), а бежанци не могат да купуват по селата (което е много спорно дали всъщност се случва). Е каква е разликата ми обясни? А относно какво щели да правят руснаците - питай Украинците за Крим или Донбас.
5
 
4
 
8
ABBA до: red6
преди 2 месеца
Вие евроГгейците искахте да продавате имоти и земя на чужденци!
Й'а яди кифтета н'и рива!

И ко, тия руснаци там какво - ще ни ислямизират, ще ни потурчат?
Ще ни тъпчат с ботуш?
Нали НАТО ви брани, какво се правите на ощипани булки!?
4
 
6
 
7
преди 2 месеца
Според мен папата дойде да им каже че региона се ислямизира бавно по бавно и ислямска държава може да не стана в ирак и сирия, но може да стане на балканите. те са обидени на света, заради начина по който се говори и третира религията им и това ги консолидира и нациналистически сили от южната ни съседка и парите от далечния изток бавно, но постепенно промиват мозъци и обединяват и имат цели и планове за постигането им. не случайно македония а и ние сме бутани в ес и нато, целтта е стабилност и липса на войни и запазване на граници и опит за мир
п.с.
аз го харсвам този папа, от всичко което съм слушал и чел за него той е страхотен човек в сравнение със всички предшни. желая му да е жив и здрав и ак може да направи света по добър
8
 
7
 
6
red6 до: ABBA
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Щом е писано в "alterinformation.wordpress.com", значи е вярно.
Иначе примерно въобще не е притеснително, че мужиците са изкупили една камара имоти по черноморието и вече българския е втори официален език в Поморие...
7
 
8
 
5
ABBA до: Sokratus
преди 2 месеца
Я мирно бе *****, масонина ти го каза. Малко уважително към господаря ти!

Я цък:
Бежанци изкупуват села с парични преводи от Катар и Саудитска Арабия
Три села от териториално-административната система на България вече са на път да станат „крепост“ на сирийските и водещите се за такива бежанци, които наскоро са се сдобили със статут. Това потвърдиха жители на селата Сладун, Мустрак и Михалич

https://alterinformation.wordpress.com/2013/11/19/84921032104/?fbclid=IwAR0e3At1Vs8Y4P_EJ7JkcfyRwzD6nIii3uDraYqk_hrpizCYcelSthp_xFA

Още от Икономика и политика
Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене