IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отложи гласуването на промени за еднодневните трудови договори

Депутати се усъмниха в злоупотреби

11:23 | 21.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Парламентът отложи гласуването на промени в Кодекса на труда, свързани с еднодневните трудови договори за сезонните работници, предаде БТА. Промените бяха предложени от Румен Христов (Реформаторски блок) и група народни представители, а днес бяха отложени по предложение на Димитър Байрактаров ("Патриотичен фронт").

Заедно с това не бе подложен на гласуване и втори законопроект - на Корнелия Нинова, също свързан с поправки в кодекса.

Проектът на Христов предвижда еднодневният трудов договор да може да се сключва на по-късен етап, а именно - в последния ден на съответния месец. Според текстовете ще се предоставят талони, отрязък от които ще бъде за сезонния работник, а другата част ще се пази от работодателя. Трудовото възнаграждение ще се изплаща ежедневно, в края на работния ден, срещу разписка.

Идеята на вносителите е да се облекчат земеделските стопани, особено тези, които имат по-малки оперативни и административни възможности. 

До отлагане на приемането на текстовете се стигна, след като в хода на дебатите Димитър Байрактаров изнесе справка, според която около 70 на сто от работодателите, сключвали еднодневни договори, са извън регламентираната в кодекса земеделска дейност - например счетоводители, търговци на храни и др.

Така от справката излизало, че София е център на растениевъдството в България.

Още по-притеснителни, по думите на депутата, били данни за броя на регистрираните земеделски производители - за юни 2015 г. те са 36 487, докато през юни 2016 г. 9 320 земеделски производители внасят осигуровки.

Установяваме със специалистите, че има основание за съмнения за създадена схема за източване на социалните фондове - по линия на болнични за трудова злополука, например, чрез създаване на порочни поправки в трудовото законодателство, обобщи Байрактаров. Той настоя преди текстовете да бъдат гласувани, да бъде помислено в каква посока да се върви, след като бъде събрана цялата информация.

От БСП също критикуваха проекта. Янаки Стоилов определи предложението за еднодневните договори като "странна конструкция да се сключват договори не в момента на полагане на труда, а по-късно". Той предложи договорите да се подписват в началото на изпълняването на дейността, като не е необходимо да се уреди твърдо възнаграждение, а в края на месеца да се плати въз основа на положения труд и резултатите от него на база отрязъците от талоните.

Невъзможно е за един ден да се попълнят 200-300 договора и да се регистрират в НОИ, защити проекта на Румен Христов Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Проектът на левицата за поправка в КТ предвижда социална защита и за бащите на деца до тригодишна възраст от уволнение от работа. Тази защита е алтернативна по отношение на майката и се прилага в случаите, когато тя не получава доходи до тригодишна възраст на детето, пише в предложението си Корнелия Нинова.

Предвид предстоящата ваканция на депутатите е много вероятно прибирането на реколтата през тази година да стане изцяло по старите правила за еднодневните контракти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pronto
преди 7 години
Изглежда ми на някакъв пазарлък или спор между ПФ и РБ, докато ГЕРБ си е пас. Бурка срещу еднодневка или някаква друга под на врътка Язък за хубавата идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още