IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднодневните договори в селското стопанство ще се отчитат по нов начин от есента

Под формата на специфична трудова книжка с еднодневни талони и стикери ще може да се отчете работата през конкретния ден

21:42 | 07.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Еднодневните трудови договори в селското стопанство ще се отчитат по нов начин от предстоящата есен. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР.

Новите текстове са съгласувани със социалното и със земеделското министерство, както и с производителите.

Решено е, че сезонният характер на труда на полето и сегашното изискване всяка сутрин да се пишат договори е твърде тромава процедура, обобщи социалният министър Зорница Русинова.

"Доста често работата на полето изисква много рано да стартира работният ден и няма как в 3.00 или в 4.00 часа сутринта, ако се наемат повече от пет, десет човека, да може да се направи писмената обработка", коментира тя.

Русинова обясни какъв е новият механизъм, който ще се въведе в България. Той е заимстван от други европейски страни.

"Под формата на специфична трудова книжка с еднодневни талони и стикери може да се отчете работата през конкретния ден, брой часове, които са отработени, защото, знаете, много често на полето има дъжд, няма как да се обере реколтата, особено розопроизводителите, те работят в много кратък период, не е нужно да бъде осемчасов трудовият договор. Направили сме преглед на приложението във всички страни членки. Считам, че балансът, който ще намерим, ще облекчи сезонността", посочи министърът.

Според Русинова предложението няма да опорочи идеята на въвеждането на еднодневните трудови договори да се извади на светло част от нерегламентираната заетост.

"За нас беше важно да се спази трудовото законодателство и да не се компрометира с отлагане в дълъг период на сключването на самия договор, и да контролираме правомерно дали има недеклариран извънреден труд", каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Тава е
преди 7 години
""Доста често работата на полето изисква много рано да стартира работният ден и няма как в 3.00 или в 4.00 часа сутринта, ако се наемат повече от пет, десет човека, да може да се направи писмената обработка", коментира тя." Пълни глупости, недопустима експлоатация! Само *** и сервитьори могат да работят по чяасово и то плащане кеш! Срам за нацията, която приема робски закони за работа в селското стопанство! За това от водещи износители на селскостопанска продукция, сега сме вносители на всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още