Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пеканов: Приемането на еврото зависи от икономическата ситуация

Ползите от присъединяването на България към еврозоната са повече от негативите, но не трябва да се игнорират рисковете, твърди вицепремиерът

Пеканов: Приемането на еврото зависи от икономическата ситуация

Снимка: БГНЕС

Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни доближат средноевропейските. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за БТА.

"Аз не виждам причина за такова условие, но съм съгласен, че е важно да дискутираме кога е най-правилният момент за присъединяване към общата валута. Трябва да се анализира кога би бил най-добрият момент за присъединяване в бъдеще и това зависи от икономическата ситуация", коментира още той.

Според него ползите от присъединяването на България към еврозоната са повече от негативите, но не трябва да се игнорират рисковете.

Като пример за позитиви Пеканов обясни, че с приемането на единната валута ще се продължи финансово-икономическата интеграция на страната към ЕС, което ще доведе до засилване на репутацията ни. „Това, не автоматично, но може да понижи лихвените проценти, което да даде допълнителен стимул за инвестиции в икономиката“, посочи вицепремиерът. Според него един от големите позитиви е, че България ще стане член на Единния надзорен механизъм, а това ще засили доверието и сигурността на българската банкова система. 

Още по темата

Според служебния вицепремиер по управление на европейските средства негативите ще са свързани с допълнителни разходи, които страната ни трябва да поеме към Европейския механизъм за стабилност - еднократен разход от около 1-2% от БВП. „Това не е малка сума, особено за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други важни сфери. Ще има и еднократен административен разход по преминаване към новата валута.

Риск има и от това, че някои групи от най-уязвими граждани могат да бъдат засегнати от покачване на цените. Като цяло обаче не се очаква сериозен инфлационен ефект“, заяви Пеканов.

Вицепремиерът коментира и евентуална промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост, като отбеляза, че вижда рискове от сериозно ревизиране на плана, като това ще доведе до голямо забавяне и средствата ще дойдат много по-късно.

Във връзка с предложенията на актуализация на бюджета за тази година Пеканов предупреди, че ситуацията в страната ще стане по-трудна през септември - октомври, ако се наложат допълнителни ограничителни мерки заради пандемията, и тогава ще трябва да се търси доста сериозна подкрепа за бизнеса.

„Фискални буфери, надявам се, ще се намерят, но е трудна ситуацията, защото в доста дълъг период вече водим експанзивна политика. Трябва да търсим най-добрия начин, за да не поддържаме цялата икономика със стимули, а по-правилно да таргетираме тези, които имат нужда от тях“, каза още той.

На въпрос при какви условия би останал на сегашния пост, Пеканов обясни, че не счита сегашната си позиция за такава, в която могат да се поставят условия на партиите.

„Поел съм ангажимент към президента Радев в този относително ограничен мандат на служебното правителство да изпълнявам тази функция, а не към партиите. С президента трябва да поговорим. Това е чест и отговорност, когато страната има нужда от такъв период, в който се налага служебен кабинет да гарантира стабилност и функциониране на процесите, вече сме поели този ангажимент и ако се наложи, ще трябва да го продължим. Но той не е обвързан с политическите партии към този момент", категоричен бе Атанас Пеканов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-добрия момент да се присъедини е вчера, но втория най-добър е днес, както се казва.
2
 
4
 
2
korn до: abdul
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Изчезвай за Турция бе алахакбаровец.
7
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
България трябва да се откаже от ЕЗ на всяка цена!

Още от Икономика и политика
ДАЕУ: Общините подценяват изискванията за киберсигурност