Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пламен Георгиев оглави новата антикорупционна комисия*

Изборът кой да поеме председателското място отново изостри отношенията между БСП и ГЕРБ

Пламен Георгиев оглави новата антикорупционна комисия*

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите избраха Пламен Георгиев за председател на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.  

Шефът на антикорупционния орган беше предложен за поста от ГЕРБ и Обединените патриоти, съобщи БТА.

148 депутати подкрепиха Георгиев, 66 бяха против, а четирима се въздържаха.

За поста се кандидатира и Николай Николов, издигнат от БСП. И за двамата кандидати не са открити документи за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

Изборът на шеф на комисията отново изостри отношенията между БСП и ГЕРБ. Според левицата избрания за поста Пламен Георгиев не е независим, защото е бил зам.-министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. От дясно пък отговориха, че Николай Николов също не е независим, тъй като е бил общински съветник от БСП в Ловеч. 

Още по темата

Кристина Сидорова от партията на Корнелия Нинова отбеляза, че от ГЕРБ са пропуснали да съобщят някои факти от биографията на Георгиев, като например, че е бил прокурор по делото за "Софийски имоти", срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, както и по "знаковото и показателно дело за кабинета "Борисов 1" - скандалът "Ало, Ваньо". Данните от биографията на Георгиев не говорят за независимост, коментира тя. 

Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни, че Георгиев е бил зам.-министър в периода 2011-2013 г., когато министър на правосъдието е била Диана Ковачева. Тя беше избрана в правителството като представител на гражданското общество, заяви той.

„Прикрихте факта, че вашият кандидат е бил част от БСП, общински съветник от БСП“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „В Ловеч знаят, че Николов е млад човек, който е бил стимулиран да стигне до високи позиции, допълни той. По думите му, докато БСП управлява Ловеч, има 9 млн. лв. финансови корекции по оперативните програми. Пламен Георгиев е прокурорът, по чиито дела има осъдени политици“, каза още Цветанов. 

„Корупцията е наистина негативно явление, но има начин да се бори и съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте нови и нови резултати и то много сериозни“, каза пред журналисти председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество малко след като бе избран за поста.
Той уточни, че става въпрос за разкрития. "Ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро", каза Георгиев, цитиран от БТА, но не даде повече подробности. 

Председателят на новия антикорупционен орган коментира, че се е провело едно честно състезание за поста, но остана разочарован от ниското ниво, на което се провел дебатът в българския парламент. "Толкова години съм си градил авторитета и сега да се политиканства на мой гръб, не мисля, че беше достойно", каза той.

Георгиев посочи, че никога не е бил член на политическа партия, като експерт е бил поканен в екипа на Министерството на правосъдието от независим експерт, каквато беше Диана Ковачева, а след това е бил в независим орган като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. "Мисля, че в цялата си кариера съм доказал своята независимост", каза още той. 

*Текстът е обновен с позицията на Пламен Георгиев към 12:41 часа. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече