Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът отхвърли ветото върху антикорупционния закон

Единствено от БСП подкрепиха единодушно президента Румен Радев

Парламентът отхвърли ветото върху антикорупционния закон

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. С 146 гласа депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" гласуваха отново приемането на закона за борбата с корупцията. 

Още по темата

Единствено от БСП подкрепиха единодушно ветото на Радев и настояха, че този закон няма да проработи, защото е със "сбъркана логика" и е сякаш направен, само за да бъде показан на външните наблюдатели.

В мотивите на държавния глава бе записано, че противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Според него и конституирането на новия орган за противодействие на корупцията, и статутът на неговите членове не дават убедителни гаранции за независимост, безпристрастност и отговорност.

По време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува, че няма как тези, които ще бъдат разследвани за корупция, да избират председателя на новата антикорупционна комисия.

"Няма как властта, която управлява, да си избира тези, които ще я контролират. Затова казваме, че няма да сработи. Ако този, който краде, назначи този, който го контролира, дали този вторият ще вкара първия в затвора?", запита риторично тя.

Нинова настоя, че корупцията е основен проблем за държавата и тя бави влизането на страната в Шенген.

"Ще пропуснете последния си шанс да коригирате поведението си по борбата с корупцията. И не се сърдете, ако началото и краят на европредседателството се окажат едни и същи. Не ни приемат в Шенген, не защото не сме изпълнили условията, а защото корупцията продължава да е проблем номер едно, а управляващите не се борят с нея, а я прикриват", настоя тя.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна, че се радва, че народните представители са стигнали до извода, че има нужда от антикорупционно законодателство. Той бе категоричен, че след това управление ГЕРБ ще има още един мандат, а БСП ще е дълго време в опозиция.

"Когато отчитаме резултатите от председателството и резултатите от 4-годишното ни управление, отново ще имаме управленски мандат на ГЕРБ. Затова ще бъдете дълго време в опозиция, трупайте опит като опозиционер", посъветва я Цветанов.
Нинова го контрира, че избирателите са тези, които ще решат кой да управлява, а не той. "На следващите избори само българският народ ще каже кой ще управлява. Въздържайте се да говорите от името на България и се ограничавайте до парламентарната група на ГЕРБ", настоя тя.

Цветанов напомни, че в миналия парламент от левицата са подкрепяли предложението съставът на антикорупционната комисия да се избира от Народното събрание и запита защо сега червените са променили мнението си.

"След изборите през 2016 г. БСП рязко промени позицията си. Президентът и БСП играят в един отбор, но от ГЕРБ сме в отбора на България – ще работим за борбата срещу корупцията", настоя Цветанов.

Шефът на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров пък отново призова да спрем да се "самоубиваме" и да се позоваваме на публикации в чужди медии за корупцията в България.

"Само разсъждаваме какво е корупция. Следобед имам намерение да подаря на Жан-Клод Юнкер една хубава ракия. Това ще бъде ли корупция?", запита националистът.

От ДПС също подкрепиха новия антикорупционен закон и призоваха да му бъде даден шанс да проработи. А лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че от партията му ще гласуват за новите текстове с надеждата да има най-накрая справедливост.

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Минималната работна заплата става 560 лв. от началото на 2019 г.