IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малките топлофикации ще бъдат застрашени от фалит според експерти

Намалението на цените на топлинната енергия от 1 юли не е реалистично, смятат от Асоциацията на топлофикационните дружества

14:53 | 10.06.15 г.
По-малките топлофикации ще бъдат застрашени от фалит според експерти

Някои от по-малките топлофикационни дружества ще бъдат застрашени от фалит заради намалението на цените на топлинната енергия от 1 юли 2015 г. Това заявиха по време на общественото обсъждане представители на синдикатите и на Асоциацията на топлофикационните дружества, съобщи БТА.

Предложенията на Комисията са за намаление на цените на топлата вода и парното с между 0,2 и 6 процента и минимално увеличение за някои дружества. За София намалението е с 5,6 процента. Окончателното решение на комисията ще бъде взето на 29 юни.

Според Илия Николаев, председател на браншовата организация на топлофикациите, някои дружества вече са на предела на възможностите си да съществуват. По мнение на по-голямата част от топлофикациите цените, които се предлагат не са нито балансирани, нито справедливи, нито реалистични, каза той.

„Цените, които сега Комисията за енергийно и водно регулиране определя, са от порядъка на 70 лв. на мегаватчас - нива, които бяха до времето 2007 - 2009 г., когато цената на газа бе с една трета по-ниска“, посочи Николаев.

Топлофикационният бранш завърши 2014 г. със 78 млн. лв. загуба, от 12 дружества само 3 излязоха на печалба и то символична, допълни още той. По думите му топлофикационният бранш загива и доказателството е, че от 21 дружества през 2005 г. до момента оперират 12, а някои от тях са застрашени.

Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ "Подкрепа", каза, че след промяната в Закона за енергетиката топлофикационните дружества изпадат в много тежка ситуация, а по-малки дружества - например топлофикациите в Габрово и Разград са пред фалит. Според Топалов трябва дружествата да се разглеждат отделно едно от друго, а не в пакет и да се оценява социалната функция, която те изпълняват.

В коментар към отправените критики за нивото на цените председателят на КЕВР Иван Иванов отбеляза, че в момента цената на природния газ е на исторически минимум от последните 6 -7 години. Историческият максимум на цената на петрола беше през юли 2008 г . - 147 долара за барел петрол, а сега цената на петрола е само 65 долара. „Така че ако правите сравнение с този период, значи още трябва да намалим цените на топлинната
енергия“, заяви Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още