Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Политици: Натрупаните проблеми през годините са причина за COVID ситуацията сега

Лидери на основни политически партии участваха в предизборен дебат по Bulgaria ON AIR

гледано: 990   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Лошото състояние на здравната система през последните 30 години е причина за тежката ситуация с коронавирусната пандемия в България в момента. Това казаха партийни лидери по време на предизборен лидерски дебат по Bulgaria ON AIR. В дискусията участваха Георги Свиленски от БСП, Даниел Митов от ГЕРБ , Владислав Панев от ДБ, Мая Манолова от ИБГНИ и Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

Даниел Митов обвини служебните кабинети на президента Румен Радев, че са пропилели много време за ваксиниране на българските граждани още през лятото, когато все още нямаше четвърта вълна. „Болниците са препълнени и това можеше да се очаква, когато здравеопазването се управлява от COVID скептик“, посочи той. Митов смята, че служебните кабинети не са успели да планират добре и обвини президента и здравния министър в несериозно отношение към задаващата се четвърта вълна на пандемията. „Трябваше да бъде забранен износът на кислород, днес научаваме, че правителството е поискало помощ от Европа. Защо се крие това?", запита Митов и допълни, че сега болниците са в ситуация да липсват оборудване и свободни легла.

Асен Василев, който беше финансов министър в първия служебен кабинет, опонира, че правителството е планирало много добре действията, които се предприемат в момента, и че благодарение на актуализацията на бюджета сега има средства за медиците на първа линия. Той допълни, че правителството е било против задължителна ваксинация както в Европа, и вместо това се е съсредоточило върху истинска информационна кампания за ваксинирането. „Желанието ни беше всички мерки да се налагат на база броя на хората в болниците, за да не се въвежда локдаун. Подкрепяхме също издаване на зелен сертификат и на база преболедуване, доказано с антитела, и се радваме, че здравният министър направи това възможно от четвъртък. Очакваме подобно решение и в Европа“, изтъкна Василев.

Той обърна внимание и че в момента има шефове на болници, които получават 100 хил. лв. на месец, а медицински сестри вземат почти минимална заплата. „Затова предлагаме максимално съотношение 1: 20 между най-ниските и най-високите заплати в болниците“, посочи Василев. Бившият служебен финансов министър изтъкна също необходимостта на всеки български гражданин да бъде осигурен достъп до спешна помощ, така че в първия час след тежко заболяване като инфаркт или инсулт да бъде превозен до болница. „Това може да бъде постигнато с шест хеликоптера, парамедици и линейки на точните места, не е толкова скъпо. Румъния го направи за две години“,  посочи Василев.

Според Георги Свиленски през последните 30 години политиците не са успели да създадат здравна система, която да даде сигурност на българските граждани и на лекарите, че могат да се справят при здравна криза като сегашната. „Имаме конкретни предложения и план за излизане от кризата – предложихме да бъде отворен Държавният резерв за нуждите на медиците. Имаме ясно развита програма как да бъдат стимулирани българските студенти по медицина, за да остават в страната“, каза той. Според него COVID болниците трябва да бъдат отделени от „чисти“ болници, така че и страдащите от други заболявания да получават адекватна и навременна помощ. „Трябват и още средства за хората на първа линия, които сега не са в достатъчен размер, така че лекарите да не изнемогват“, допълни Свиленски. Според него е порочна практика болниците да бъдат търговски дружества и това също е причина за състоянието на здравната система.

Владислав Панев от ДБ също е на мнение, че причината България да е на първо място в света по брой починали и на последно по брой ваксинирани е в лошото състояние на здравеопазването десетилетия наред. „Необходима е сериозна реформа на здравеопазването извън COVID ситуацията. Общото здравословно състояние на нацията е лошо и разрешаването на този проблем трябва да се превърне в приоритет“, смята Панев. Според него усилия трябва да бъдат направени и за подобряване на доболничната помощ.

„Некоректно е да се обвинява служебното правителство, че е проспало последните шест месеца при положение, че ГЕРБ проспа последните 12 години, когато министри на здравеопазването бяха избирани по магистралите“, каза Мая Манолова. „България беше единствената страна, в която се плащаха по 120 лв. за тестове. Едни фирми доставчици станаха милионери, а четиричленно семейство не можеше да си позволи тестове“, изтъкна тя.

Според Манолова основният проблем в момента не е в липсата на болнични легла, а в недостатъчния персонал, който да ги обслужва. „Медицинските сестри протестират още от 2018 г., но тогавашните управляващи отказаха да удовлетворят скромните им искания“, посочи тя.

„Всяка година парите за Здравната каса стават все повече, а недоволството на лекари и пациенти – все по-голямо. Само изменението на статута на болниците като търговски дружества не е достатъчно, трябва да се акцентира върху доболничната помощ, профилактиката и превенцията“, смята Манолова.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕК одобри 6 млн. лева за туроператорите, засегнати от пандемията