IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите започват да губят вяра в българската икономика

Прегледът на финансовото министерство показва продължаващ спад на безработицата и ръст на кредитирането, но и увеличаване на външния дълг спрямо БВП

18:05 | 02.05.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След четири месеца на повишение, през март индикаторът за доверието на потребителите се понижи основно заради влошени очаквания, пише Министерството на финансите в своя преглед на икономиката през март.

В същото време обаче общият индикатор за бизнес климата се увеличава с 2,9 пункта, подкрепен от по-добрите оценки във всички сектори с изключение на услугите. Новите поръчки в строителството се повишават, а очакванията са благоприятни.

От финансовото министерство отчитат още ръст на новите поръчки в строителството, оптимизъм има и сред представителите на бизнеса в сектора търговия на дребно.

От началото на 2017 година безработицата намалява непрекъснато и към края на февруари коефициентът е 6,7%, или с 1,3 процентни пункта по-ниско от средното за ЕС. От министерството очакват подобряване на пазара на труда през следващите месеци на базата на наблюденията през март.

Намаление на цените на храните, безалкохолните напитки и на услугите доведоха до спад на инфлацията с 0,5% през март. Енергийните продукти обаче повишават цената си и това допринесе за повишение на годишния темп на инфлацията до 1% спрямо март 2016 година.

Прегледът отбелязва още ускоряване на растежа на кредитите за частния сектор - до 3,4% на годишна база през февруари. Увеличение има както при кредитите за нефинансовите предприятия, така и за дамокинствата. Намаляват и лошите и преструктурираните кредити. Делът им обаче остава без промяна за трети пореден месец - в рамките на 15,9% от общия брой кредити.

По-рано днес служебният премиер Огнян Герджиков отчете повече приходи в бюджета в трите месеца на управление на кабинета. Данните на финансовото министерство показват още и че към края на февруари излишъкът по консолидираната фискална програма възлиза на малко под 832 млн. лева.

Приходите в бюджета растат с почти 4%, или общо 5,7 млрд. лева. Общите разходи са с 6,4% повече до 4,9 млрд. лева. Разходите растат основно заради по-високите социални разходи - с 5,3%, показва още прегледът на финансовото министерство.

Фискалният резерв е 13,6 млрд. лева в края на февруари, пише още в документа. 

Съотношението на държавния външен дълг към  брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо февруари 2016 г. се повиши от 16,7% до 19,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Следвайки тази логика като се сметни износа на България за 2016 в размер на 31 153 мил. лева разделен на 6 мил. население излиза по 5200 лева на глава на населението разделено на 12 месеца излиза по 433 лева на глава на населението на месец. Което мисля, че отговаря на реалността (някой получават по малко (пенсии, помощи и др.), а други повече. Но мисля, че това показва защо заплатите в България са ниски. Дори и да се добави парите пратени от работещите в чужбина (1,5 мил. лева за 2016) пак не изменя сумата кой знае колко много (по 25 лева на глава на населението). Моля споделете и вашето виждане и мнение по въпроса. Аз мисля, че именно в малкия износ се корени проблема. Както и малкия дял на производството и работещите в него спрямо населението на България. Благодаря предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Аз имам въпрос към всички който четат икономически новини.Само аз ли съм на мнение, че БВП се смята грешно и с дублиране в голяма степен?Бих искал да чуя и вашето мнение. Защото според мен това грешно смятане води до изкуствено повишаване на БВП.Според мен в БВП трябва да се смята износът (защото това са пари вкарани в държавата) + приходи от чуждестранни туристи и от счетоводни+банкови операции (който не са с местен произход като например инвестиране в чуждестранни фирми, акции, фондове). Това са реалните пари на държавата. Това е което сме заработили. Аз лично така смятам и се водя от логиката, че таксиджията който взима пари за извършването на услуга, но парите ги взима от човек който ги е внесъл (работи в производство с износ) в държавата, реално не генерира пари и затова не трябва да се включва в БВП ( защото реално продукт няма).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 6 години
Интересува ме от къде са данните за външния дълг , предполагам че става дума за държавният външен дълг към БВП - моля оправете си статията . Апропо, брутният външен дълг , както и нетният външен дълг продължават да намаляват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още