IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските спорове ще се уреждат извън арбитражните съдилища

Парламентът гласува на първо четене промени в ГПК

21:03 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Потребителските спорове да бъдат уреждани извън арбитражните съдилища, реши на първо четене парламентът с промени в Гражданския процесуален кодекс, съобщи БТА.

Изключение се прави, ако двете страни изрично писмено не са дали съгласието си за това, и то след възникване на спора.

Проектът е на депутати от различни парламентарни групи. Решенията, постановени при неспазване на това условие, се обявяват за нищожни.

Предвижда се и въвеждането на регистър на арбитражните съдилища към Министерството на правосъдието и контрол върху организацията на дейността им, както и въвеждането на минимални изисквания към длъжността арбитър.

Сериозен проблем за българските граждани са произволът и рекетът върху тях от страна на арбитражните съдилища, обоснова нуждата от промените омбудсманът Мая Манолова. Според изнесени от нея данни, за две години у нас е била създадена система на частно правораздаване, в която има около 45 частни съдилища.

"В най-голямото от тях, отбеляза Манолова, на ден се гледат около 300 дела, което на свой ред било предпоставка за по-ниска ефективност.

"Осъждат се граждани за малки дългове, непогасени по давност, хората се натоварват от 20 лв., дължими за интернет, телефон, с адвокатски хонорари, съдебни такси, и в крайна сметка задължението достига до около 1200 лв.", обясни националният защитник.

Затова, според Мая Манолова, е "нужно въвеждането на забрана потребителските спорове да бъдат уреждани от арбитражни съдилища".

Депутатите приеха на първо гласуване и промени в ГПК, предложени от Анна Александрова и Данаил Кирилов – ГЕРБ.

С тях се възстановява касационното обжалване на исковете за родителски права, лични отношения и издръжка на детето.

Възстановяването на достъпа до касационно разглеждане ще гарантира върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища по дела със съществен обществен интерес, каквито са тези, свързани с упражняването на родителските права и защитата на правата на детето, обясняват в мотивите си вносителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още