IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходима ли е промяна в законодателството за арбитражните съдилища?

Омбудсманът Мая Манолова твърди, че има схема за злоупотреби

11:10 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Омбудсманът Мая Манолова представи пакет от законодателни предложения, които да регулират работата на арбитражните съдилища, на&nbsp;<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; text-align: center;">7 юни 2016 г. <em>Снимка: БТА</em></span></p>

Омбудсманът Мая Манолова представи пакет от законодателни предложения, които да регулират работата на арбитражните съдилища, на 7 юни 2016 г. Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова предлага чрез законодателна инициатива да се въведат стандарти за това кой може да създава арбитражни съдилища и на какви условия да отговарят арбитрите.

„От началото на мандата ми като омбудсман съм засипана от жалби на граждани, които се оплакват, че са осъдени от арбитражни съдилища, без изобщо да са уведомени за производството, за несъществуващи задължения“, заяви тя днес пред БНТ.

Мая Манолова смята, че съществува схема, от която се възползват колекторски фирми. Те по думите й изкупуват малки дългове, погасени по давност и в създадени от тях арбитражни съдилища съдят граждани.

„Няма никакви правила за арбитражния съд, кой да е арбитър и как да се води архив. Това е отворена врата в полето за всякакви злоупотреби, узаконен бандитизъм“, заяви тя. 

Омбудсманът поясни, че решенията на арбитражните съдилища имат същата изпълнителна сила, както и на гражданските. 

Въз основа на решение от арбитражен съд може да започне изпълнително производство пред частен съдебен изпълнител срещу осъденото лице.

Тя посочи, че има множество оплаквания от хора, които твърдят, че са приключили отношенията си с даден монополист, но въпреки това ги съдят за някакви задължения.

Манолова заяви, че едно от арбитражните съдилища с адрес в София е образувало 102 000 арбитражни дела. Така по всяко дело не начисляват разноски за юрисконсулт по 120 лева и това прави над 12 млн. лв.

В самия арбитраж няма нищо лошо. Това е добър способ за извънсъдебно решаване на спорове. Но идеята за арбитража предполага две равнопоставени страни, които доброволно са решили спорът между тях вместо да върви през дълга съдебна процедура, да бъде решен от арбитър, уточни тя.

Споровете на монополисти с потребители трябва да бъдат изключени от обхвата на арбитража, а подобни актове трябва да бъдат обявени за нищожни, предлага омбудсманът.

Тя настоява тези съдилища да бъдат регистрирани в правосъдното министерство и да бъдат проверявани от инспектори.
Манолова заяви, че е пратила проекта си на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и очаква парламентарните групи да придвижат проекта. 

В позиция на Асоциацията на арбитражните съдилища в България, изпратена до медиите вчера, се казва, че омбудсманът е предприела „редица инициативи за уронване на престижа на арбитражния процес в България“.

Асоциацията декларира, че е готова на диалог, „въпреки проявената злонамереност“.

Организацията уточнява, че арбитражните съдилища са напълно законни. 

Предложенията на Манолова засягат три закона – Граждански процесуален кодекс, Закона за защита на потребителите и Закона за международния търговски арбитраж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още