IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пращат семена от български земеделски култури в новия Ноев ковчег

Глобалното хранилище за съхранение на семена в Норвегия опазва растителни видове от цял свят

17:05 | 14.05.14 г. 1
<p>
	България ще прати за съхранение в Норвегия образци от почти всички видове култури. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

България ще прати за съхранение в Норвегия образци от почти всички видове култури. Снимка: Ройтерс

Семена от български земеделски култури ще бъдат изпратени в Глобалното хранилище в Норвегия. Това съобщи гл. ас. д-р Гергана Дешева, която отговаря за българската генна банка в Института по растителни ресурси в Садово.

Глобалното хранилище, известно като новия Ноев ковчег, събира семена от цял свят, с цел опазване на генетичното многообразие при евентуални катаклизми. То се намира в най-северната част на Норвегия - зад Полярния кръг, на архипелага Шпицберген (Свалбард).

Ценната пратка ще замине по силата на споразумение между Селскостопанска академия и земеделското министерство на Норвегия.

България ще прати за съхранение образци от почти всички видове култури - житни, бобови, технически, маслодайни, зеленчукови и медицински. Първи ще заминат специално изсушени семена от пшеница, ечемик, нахут, царевица, сорго, фасул, бакла, леща и др.

Първоначално за съхранение ще отидат 1000 - 2000 образци, като постепенно колекцията ще се обогатява. "Изпращаме изцяло български форми, към които в Норвегия интересът е изключително голям. В момента се доуточнява съдържанието на колекцията", допълва  д-р Гергана Дешева.

Институтът по растителни генетични ресурси в Садово съхранява над 150 милиона семена в леден сейф при минус 18°С. Растителната генбанка на България е трета в света по богатството на образци от пшеница след тези на Русия и Германия. 58 000 образци от над 3000 вида се пазят при строги условия.

Българската генбанка обогатява фонда си от 1984 г., когато е създадена. През 2014 г. ще отбележи 30-годишната си история. Първите постъпили образци са на растителни видове от 1951 г.

Съхраняват се семена на билки и медицински растения, на фуражни, маслодайни, етерично-маслени, технически и на всякакви видове култури, влезли в различни класификации. Тук има не само български видове, но и постъпили по линията на международния обмен. Семена на дървесни видове не се пазят в Садово, но агроминистерството възнамерява да направи генбанка и на горските видове.

Съвременният български Ноев ковчег се включва в системата за обмен на данни, наречена AEGIS. Това става с подписания през 2009 г. Меморандум за разбирателство за създаване на Европейската генбанка. Така българската колекция влиза в изграждането на виртуално европейско хранилище с колекция от уникални образци. Основната цел е опазването на растителните генетични ресурси в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
XP1
преди 9 години
Задължително българския розов домат да се включи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още