Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството предлага отмяна на програмата за "златни визи"

Схемата няма ефект - липсват инвестиции в реалната икономика, посочват от Министерския съвет

Правителството предлага отмяна на програмата за "златни визи"

Снимка: Архив Ройтерс

По предложение на Министерството на правосъдието правителството ще поиска отмяна на програмата за издаване на българско гражданство срещу направени инвестиции, съобщават от правителствената пресслужба. Въпросът е бил разгледан по време на днешното заседание на Министерския съвет.

С разпоредби в Закона за българското гражданство, одобрени през 2013 година, инвеститори, вложили 1 млн. лева в страната, могат да получат правото за постоянно пребиваване в страната, а по-късно и да кандидатстват за българско гражданство. Така те получават и правото да пребивават в която държава поискат на територията на целия ЕС. Програмата е известна като издаване на "златна виза".

Още по темата

Но проверката на управляващите е показала, че инвестициите не са налични, защото обикновено се извършва продажба на закупените ценни книжа или други разпоредителни действия с активите.

Това означава, че срещу придобиването на българско гражданство не стоят никакви инвестиции в реалната икономика и не се откриват работни места.

Допълнително от Европейската комисия (ЕК) също изразяват опасенията си от тази програма. В края на 2021 г. в доклад на комисията е записано, че САЩ са посочили като основна причина да не отпадат визите за България, Румъния и Кипър именно издаването на "златни визи" за инвеститори.

Предложението на Министерския съвет е за отпадане на чл. 12а и чл. 14а от Закона за българското гражданство.

През лятото от Deutsche Welle попитаха Българската агенция за инвестициите (БАИ) относно казуса с даването на гражданство за инвеститори. От агенцията обясниха, че до този момент са издали над 900 сертификата, удостоверяващи направени инвестиции, чрез които да бъде задвижена процедурата. Основно това са граждани на Китай (149) и Русия (147). 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правосъдният министър: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните