IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството търси финансиране от еврофондове за справяне с наводненията

Обсъждат се европейските фондове, по които могат да бъдат отпуснати средства за бедстващите райони

12:09 | 21.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Правителството обсъжда различни варианти за осигуряването на средства от европейските фондове за възстановяването на щетите от наводненията в България, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева  определиха няколко възможни източника за осигуряването на финансови ресурси от еврофондове.

Сред тях е фондът “Солидарност”, създаден за помощ при големи природни бедствия. Той е насочен към страните от ЕС и им предоставя помощ в случаите, в които размерът на преките щети е над 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 на сто от Брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска.

Прагът на България е 232,5 млн. евро, сочи списъкът на текущите прагове на страните-членки, който е публикуван от Европейската комисия. Според правилата на фонда е възможно извънредните мерки да се финансират и със задна дата - от първия ден на бедствието.

По Оперативна програма “Регионално развитие” е възможно финансиране за възстановяването на свързващата инфраструктура в районите, засегнати от природното бедствие.

Ако Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по ОП “Околна среда”, е възможно да се търсят варианти за финансиране и от нея.

Междувременно бедстващите райони започнаха бавно възстановяване от водната стихия, която жертви и нанесе огромни щети. Най-тежко остава положението във Варненска, Добричка и Великотърновска област. Предстои комисии да установят причините за бедствието.

Работи се усилено по разчистването на варненския квартал “Аспарухово”, заяви заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев, цитиран от Агенция “Фокус”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още