Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предсрочните избори - изход от политическата криза или грешка?

Смяната на министрите е несръчен опит да се тушира напрежението, според социолог

Предсрочните избори - изход от политическата криза или грешка?

Снимка: Димирът Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Би могло да се стигне до произвеждането на предсрочни избори за около два месеца и половина от момента на подаването на оставка, само ако има ясно споразумение между политическите сили максимално бързо да извървят процедурата за съставяне на служебно правителство“. Това подчерта пред БНР анализаторът Цветозар Томов.

Според него здравната криза, която се очаква през есента, изисква да бъде централен въпрос: „В сегашната обстановка на остра политическа криза шансовете на едно правителство да овладее епидемията са малки“, съобщава БНР.

По думите на Томов „най-добрият вариант за страната е час по-скоро да се разреши политическата криза, а това минава през предсрочни избори“.

Анализаторът Юлий Павлов коментира, че не е ясно какво налага провеждането на предсрочни избори три или четири месеца преди редовните.

Още по темата
„Да се провеждат предсрочни избори под натиска на улицата не е добър знак. В коя демокрация в света под натиска на улицата се сменят правителства? За да се случат предсрочни избори, трябва да има сериозна основателна причина... Правителственият мандат не се определя от социологически проучвания или от натиск от улицата“, посочи той.

Цветозар Томов отбеляза, че „всички протестни вълни от 90-те години досега са водели до задоволяване на исканията на протестиращите“:

„Епидемичната ситуация се променя катастрофално. Около 12 пъти в последния месец се е променил броят на заразените лица. България е сред първите в Европа по равнище на заразяване. Цялото общество трябва да бъде мобилизирано за преодоляването на една здравна и икономическа кризи, които могат да се стоварят паралелно върху страната. Това е основната разлика между създаването на правителство, което да прибере хората от площадите, и произвеждането на изборите през март“, допълва той.

Павлов определи смяната на министрите „като несръчен опит да се тушира напрежението“, а мотивите нарече „изсмукани от пръстите“. 

„Друго абсурдно е, че един успешен министър на туризма се сменя с един политически пътник като Валери Симеонов. Положителното е, че един слаб министър като Кирил Ананиев отива там, където му е мястото. Очевидно е, че всички неблагополучия с хазарта не може да са ставали без знанието на Владислав Горанов, а ако са ставали без неговото знание, то това е признание за некадърност“, допълва той.

Цветозар Томов определи промените в кабинета като палиативни. 

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (53)

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
2
 
5
 
53
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Няма партия, която да иска предсрочни избори и въобще избори, защото няма готова да ги спечели. Мантрата "предсрочни избори" умишлено се поддържа от обкръжението на (п)РЕЗИДЕНТА Радев и целта е установяване на едноличен президентски режим под формата на служебно правителство. А какво може да натвори агент на руските интереси на най-високия държавен пост на България през това време - бедна ви е фантазията! Справка - Абхазия и Украйна.
1
 
3
 
52
khao до: Momchil_Matev
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
но няма да го направи... защото ще му дърпат ушите от Сарая!
3
 
2
 
51
преди 10 месеца
Бойко ще тушира кризата при няколко условия - да накара Гешев за подаде оставка, да уволни Цацаров, да намали или премахне изцяло парламентарната квота от ВСС, да премахне СпНСъд.
5
 
2
 
50
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 10 месеца
тъпият трол си остава такъв завинаги ... дори когато господарят му е вече пътник ...
4
 
4
 
49
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"В САЩ доказаха" Типично като слабоумен трол - кой го доказа в САЩ? Сигурно в клуба на Стиви Уондър.Но за клепчовците е важно да мятат лозунги...

Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*