Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 пред премиера

Определени са групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекари, сестри, санитари, служители на МВР, хората над 70-годишна възраст

Представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 пред премиера

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

За плана Ангелов съобщи вчера (2 декември), по време на брифинга за актуализирания план за действие при грипни епидемии и плана за действие при пандемии. 

На утрешното заседание на кабинета ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Здравният министър информира че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставени ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като Световната здравна организация (СЗО). 

Още по темата

Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

„Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст“, допълни проф. Гигов и подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, коментира министър-председателят Бойко Борисов.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021 г.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията страната ще бъде разделена на 7 региона. „За тях ще се определят отговорни Регионални здравни инспекции с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, за да се имунизира голяма група хора, като например в домовете за възрастни хора и училищата.

В рамките на съвещанието на премиера Борисов бе докладвано още за организацията по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства и дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечение на заразени с коронавирус.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите