IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 август

08:47 | 10.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Свързани фирми ще печелят милиони от пътната маркировка в София

В. Сега

Въпреки съмненията за злоупотреби при монтажа на пътни знаци и маркировката на зоните за платено паркиране Центърът за градска мобилност в София се кани да налее нови милиони в тази дейност. Поръчката е огледална на миналогодишната, като по-голямата част от дейностите ще отидат в свързани лица. Това по принцип е забранено. Ценовите оферти на част от кандидатите надхвърлят и заложения лимит заради високи единични цени на отделните дейности, което означава, че при спазване на лимита свършената работа ще е по-малко от първоначално планираното.

Това показа проверка на "Сега" за хода на обществената поръчка. ЦГМ вече публикува на сайта си решенията на конкурсната комисия за класиране на кандидатите и самите договори. 

Закон задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно

В. Сега

Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари ще задължат гражданите всяка година да посещават офис на банка, в която имат сметка, за да потвърдят или актуализират предоставените лични данни. Мярката ще създаде сериозни проблеми, тъй като засяга на практика почти цялото население, като много хора имат повече от една сметка, и то в различни банки, които ще трябва лично да посетят. Още по-притеснителното е, че изискването се разпростира и върху множество други финансови посредници като застрахователи, брокери на недвижими имоти, задължени да следят за пране на пари.

Някои банки вече са започнали да привикват клиентите си, въпреки че промените още не са минали на второ четене. Уникредит Булбанк е разпратила предупредителни писма до своите клиенти, в които е поставила срок да посетят най-близкия филиал на банката не по-късно от 15 септември. В писмата се обяснява, че заради превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма банката извършва "комплексна проверка на своите клиенти, преди да встъпи в нови или да продължи вече установени делови взаимоотношения с тях". Това се правело с цел защита, сигурност и спокойствие на клиентите. "Ако не посетите клон на банката, за да препотвърдите или обновите данните си, сметката ви ще бъде закрита", предупреждават от колцентъра на Уникредит Булбанк всеки, който се обажда, за да потърси повече информация защо се налага да актуализира личните си данни, които банката вече има за него.

Джаджи за 75 ст. бранят дебитните карти

В. Монитор

Джаджи, струващи по-малко от 1 лв., защитават дебитните ни карти от измама. Устройствата се продават по различни сайтове, като цените им варират и може да стигнат дори близо 200 лв., показва проверка на „Монитор“. Доколко обаче могат да бъдат източени данните ни от картата е доста съмнително.

Начините да се превърнем в жертва на измама с банкова карта са много, а за последните години подобни измамници станаха още по-креативни. Един такъв метод е използването на скимиращо устройство на банкоматите, което да „прочете“ данните от картата ни – на кого е, с какви финанси разполагаме. В такъв случай можем да се защитим със стикери, чиято цена е между 10-15 лв. След залепване стикерите блокират достъпа до данните, записани върху магнитната лента, като в същото време подават команда на банкомата да приеме картата. Ако се използва банкомат, в който е поставен скимер, то той не може да прочете данните от магнитната лента, а вместо това взима тези, записани върху защитната лепенка. Ако ползвателят е в чужбина и е улучил банкомат, който не работи с чип, тогава има 2 варианта: или отлепва лепенката и извършва трансакция на собствен риск, или търси друг терминал, работещ с чипове.

В града готови да харчат за кола, жилище, дори и вила

В. 24 часа

Доверието на потребителите и оптимизмът им за близкото бъдеще са се устремили към нови
рекорди през юли, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Това се дължи предимно на жителите на градовете, които са готови да харчат за неща за дълготрайна употреба: кола, жилище и дори вила.
Потребителското доверие като цяло през юли се покачва с 0,8 процентни пункта спрямо тримесечие по-рано, а на годишна база повишението е с 2,6 пункта. Същото се отнася и за оценката на хората за икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца - тя е повисока, отколкото е била преди три месеца, и е на едно и също ниво с оценката по същото време миналата година.

Паралелно с това оценката на хората за финансовото състояние на домакинствата им и очакванията за близкото бъдеще леко се подобряват, но само за градското население. Живеещите в селата имат по-мрачни очаквания, отколкото преди 3 месеца.

Ръст на китайските туристи в България, но визите пречат за истински бум

В. 24 часа

През всяка една от последните 5-6 години броят на китайските туристи в България се увеличава, и то със сравнително големи темпове.

Според последните данни на НСИ през цялата 2018 г. у нас е имало 31 310 влизания на китайски граждани, като на 20 595 от тях целта е била “почивка и екскурзия”.

През първото полугодие на 2019 г. китайците на екскурзия в България са били 12 354, докато през същия период на 2018-а те са били 9888, т.е. ръстът е 24,9%, каза за “24 часа” председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Треска за злато по Искъра край София

В. Труд

По половин грам самородно злато на ден вадят от водите на Искър търсачи на благородния метал. Отчита се по-сериозен интерес към нестандартното хоби, като все повече хора запретват ръкави и тръгват по реките. Причината е, че цената на златото расте. В момента тя е близо 80 лв. за грам, а до края на годината се очаква да стигне 100 лв. Това разказа пред „Труд“ Кирил Стаменов председател на единствената на Балканите Асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ).

Ако допреди няколко години цената варираше около 50-60 лв., а проверка на „Труд“ показа, че един грам инвестиционно злато към обяд на 9.08.2019 се изкупува за 78.35 лв. Именно като такова се търгува самородното злато. Неговата проба е между 18 и 23 карата, уточни Стаменов. “В златото за бижута има мед и бронз, така че каратът пада до 14-18, докато самородното е чисто и затова варира между 18 и 23 карата чистота. Затова и цената му се взима според тази на инвестиционно злато“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още