IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 септември

08:00 | 13.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

 В. 24 часа

50% от общините имат просрочени задължения

Половината от българските общини имат просрочени задължения, показват данни на Министерството на финансите за второто тримесечие.

131 общини са с просрочени дългове от 132,1 млн. лв. Сравнено със същия период на 2018-а, 83 имат намаление задълженията с общо 32 млн. лв., а 50 увеличават просрочията с 26,7 млн. лв. С около 1,2 млн. лв. нараства просрочието на общините спрямо края на 2018 г., посочват от министерството на Владислав Горанов.

30 млн. лeва за развитие на иновационни клъстери

Близо 30 млн. лв. се отпускат в рамките на процедура "Развитие на иновационни клъстери" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Крайният срок за кандидатстване по нея е 16 ч на 26 октомври 2019 г.

Това стана ясно по време на информационната кампания, която се проведе във Варна, Габрово, Пловдив и София между 20 август и 11 септември. Това е 12-ата процедура, която Министерството на икономиката обявява в рамките на настоящия програмен период, и втората, насочена към подкрепа на клъстери. Фокусът на процедурата е върху стимулиране на иновационната дейност чрез съвместно използване на съоръжения, обмен на познания и опит и трансфер на знания.

В. Монитор

КЗП: При летните разпродажби важна е цената - не отстъпката

Погледнете цената, която ще платите - не размера на отстъпката, съветват от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Задължение на търговеца е да посочи старата и новата цена, за да можем да се ориентираме колко е струвала стоката преди намалението и колко - с днешна дата. Често не само на витрината, но и на етикета - освен старата и новата цена - ще видите и процента отстъпка. Съветът на експертите е да не се водите само по него при вземането на решение дали да купите или не дадена стока в намаление.

До края на 2020-а: Първите зарядни станции за водород пристигат в България

До края на 2020 г. в България трябва да бъдат изградени първите станции за зареждане на автомобили с водород. Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за проектиране, изграждане, въвеждане в експлоатация и контрол на станции за зареждане на автомобили, задвижвани с водород. Проектонаредбата е разработена от от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Окончателно въвеждаме „роуминг като у дома“

Депутатите въведоха санкции за нарушения на правилата за цените на роуминг услугите в Европейския съюз. Те приеха на второ четене промени в Закона за електронните съобщения.

Когато пътувате извън вашата страна в друга страна от ЕС (В този случай 28-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), не трябва да плащате допълнителни такси за използването на вашия мобилен телефон.

България скочи с 9 места по икономическа свобода

За една година България се е изкачила от 46-то на 37-мо място в индекса „Икономическа свобода по света”, изготвян от института Fraser. Анализът е въз основа на данни от 2016 и 2017 г. От 2009 до 2015 г. е имало постоянно падане на страната ни в индекса, а от 2015 г. тенденцията се е обърнала.

Преди нас се нареждат Испания и Швеция, а след нея - Израел и Белгия. Общият ръст в стойността на индекса е 0.12 - от 7.43 до 7.55. За сравнение, в първата година в която страната участва (1985 г.), стойността му е била 5.27.

В. Сега

Бизнесът вижда нова криза, а премиерът - опашка от инвеститори

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев пред БНР в четвъртък. Нещо повече, той не изключи, че има признаци на задаваща се рецесия. Според премиера Бойко Борисов обаче чужди фирми имали голям интерес към България и по-специално към индустриалната зона в Божурище. Вчера той откри дистрибуционен център на голяма западна компания в града и каза, че "не мога да пусна инвеститорите, защото трафикът ще блокира живота в Божурище". След това обеща да бъде изграден околовръстен път до индустриалната зона край града.

Съд разреши на ТЕЦ "Перник" да продължи да пуши

Седем дни. Толкова време издържа решението на пернишката екоинспекция, която затвори два от общо трите парогенератора на "Топлофикация Перник". Те бяха спрени принудително заради незаконно горене на биомаса. Вчера обаче Административният съд в миньорския град разреши на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, да работи отново. Екоинспекцията може да обжалва определението на магистратите в срок от седем дни, но не е ясно дали ще се възползва от това право.

Причината е, че вчера екоексперти влязоха на проверка в ТЕЦ "Република" (част от ТЕЦ "Перник"), за да проверят дали дружеството е изнесло 90 тона слама от площадките си. По информация на Медиапул комплексното разрешително не позволява на топлоцентралата да гори слама. Изнасянето на балите беше условие да се пуснат отново двата парогенератора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още