IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 март

07:55 | 02.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът стовари на търговците нови разходи за софтуер

в. Сега

Нови сериозни разходи очакват бизнеса до края на годината заради изискванията, които управляващите въведоха вчера по отношение на софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и електронните магазини. Това стана с поправки на второ четене в Закона за ДДС, предложени от председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) уж като мярка срещу укриването на оборот. Мнозинството използва любимата си законодателна техника - внесе поправките чрез преходните и заключителните разпоредби на проект за изменение на Закона за митниците.

Двойно повече ще са парите за здравни дългове към ЕС догодина

в. Сега

За 2019 г. се предвиждат двойно повече пари в бюджета на здравната каса за разплащане на дълговете към клиниките в ЕС, обяви министър Кирил Ананиев пред здравната комисия в парламента.

За тази година за целта са предвидени едва 73 млн. лв., а за момента дълговете са за 271 млн. лв., 133 млн. лв. от които просрочени. Това предизвика скандал, който за малко не попречи на подписването на рамковия договор между касата и лекарския съюз, с който да се осигури ръст на цените на половината клинични пътеки. Ананиев твърди, че въпреки дълговете проблем с лечението на българи в ЕС няма, освен това са сключени споразумения за разсрочено плащане с касите в Германия и Австрия, на които България дължи най-много пари.

Агенция за инвестиции в строителството ще подпомага инвеститори

в. Монитор

Новоучредената неправителствена организация Агенция за инвестиции в строителството ще предоставя нов тип комплексна услуга, която ще улеснява инвеститора по целия път на реализация на даден инвестиционен проект. Това каза председателят на Агенцията за инвестиции в строителството Гена Събева, която представи дейността на организацията.

Според Събева много инвеститори се отказват още в началния етап на идеята, защото няма към кого да се обърнат, за да им каже за колко време ще върне инвестицията. Екипът на организацията, който се състои от специалисти във всички области, ще прави разчет за възвращаемостта, като ще предлага различен тип финансиране - чрез банка, фонд или частно. Идеята е инвестициите да се върнат до пет години.

БДЖ изплати кредита си към немската банка KfW

в. Монитор

„Холдинг БДЖ” ЕАД приключи месец февруари с погасяване на задълженията си към още една финансова институция. След изплащане на 15,9 млн. евро, заемът към KfW IPEX Bank вече е изцяло погасен.

Заемът е предоставен през 2005 г. за финансиране доставката на 25 броя електрически мотриси по сключен договор със „Сименс” АГ Германия на стойност 123,4 млн. евро.

От БДЖ припомнят, че в края на 2009 г. държавното дружество се намира в тежко финансово състояние със задължения в размер на 849 млн. лева. В момента общите задължения на дружеството възлизат на 361 млн. лева, като изцяло изплатени са два отделни заема към „Еврофима”, първият облигационен заем и други два заема към KfW.

Фирмите подават данни за платени доходи на физически лица до 15 март

в. Монитор

До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 г. доходи на физически лица, посочени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са длъжни да представят в НАП справка по образец за тези доходи.

Доходите, които следва да се включат в справката, изчерпателно са описани в номенклатурата за вид на дохода към утвърдения от министъра на финансите образец на справката.

От НАП обръщат внимание, че в тази справка предприятията подават информация към приходната агенция и за всички изплатени  парични награди, както и предметните на стойност над 30 лв., тъй като тези доходи се облагат с данък върху доходите. Тези доходи подлежат на деклариране от получателите им с годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица в срок до 30 април на годината, следващата годината на придобиването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още