IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 август

08:10 | 21.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заемът за F-16 набъбна до 900 млн. лв.

В. Сега

Нови 200 млн. лв. вътрешен дълг ще емитира финансовото министерство на 26 август, съобщи БНБ. Така заемът, който държавата прави тази година за закупуването на осемте американски изтребителя F-16, нараства на 900 млн. лв.

Министерството на отбраната съобщи преди седмица, че вече е превело цялата сума за изтребителите в размер на 1.2 млрд. долара, или около 2.1 млрд. лв. Заради сделката преди това Народното събрание актуализира държавния бюджет за 2019 г., тъй като разходи за закупуването на самолетите не бяха планирани. Президентът Румен Радев наложи вето на ратификацията на сделката, но то бе преодоляно с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. За тази година предвиденият лимит за нов вътрешен дълг в закона за държавния бюджет е 1 млрд. лв. Засега не е известно дали финансовото министерство планира да се възползва и от оставащите 100 млн. лв.

Над 100 бивши сметища са пожароопасни

В. Сега

Около 100 бивши сметища в България са пожароопасни. Точната им бройка не се знае, най-вероятно са 116, колкото са затворените депа, подлежащи на рекултивация. Всичко това стана ясно от думи на министъра на околната среда и водите Нено Димов пред Би Ти Ви вчера. Изнесените данни идват на фона на горящото уж ликвидирано сметище в Свищов. Димов обясни, че рекултивацията ще минимизира риска от пожари, държавата е отпуснала пари за начинанието, но общините се бавят. Недообяснени обаче останаха някои “дребни детайли”, които правят темата доста по-сложна и смъкват поне част от отговорностите на местната власт.

За рекултивацията на старите сметища се говори отдавна, държавата обаче осигури пари едва тази година - 70 млн. лв. Димов съобщи, че само 31 общини са кандидатствали за финансиране, извън програмата до момента са над 80 депа. Така 55 млн. лв. по програмата стоели свободни. Слабата активност на общините според министъра се дължи както на задаващите се местни избори, така и на факта, че програмата е все още нова. По-интересно е обаче, че заради протяжността си целият този процес поставя под въпрос днешната ефективност. Така например проектът за рекултивация на злополучното сметище в Свищов е изготвян през 2015 г., а оттогава то се е увеличило значително. Димов изрази оптимизъм за усвояването на парите, защото програмата ще тече до края на 2020 г. Поради постоянното изхвърляне на боклуци обаче не е ясно дали “бившите сметища” ще отговарят на предварителните разчети. И дали средствата наистина няма просто да се усвоят.

ДАНС вика училищните директори на инструктаж за тероризма

В. Сега

Интересът на ДАНС към образователната система не само не стихва, но се разраства и на втори фронт. На 30 август Държавната агенция за национална сигурност вика директорите на всички училища в София на инструктаж за противодействие на тероризма, става ясно от съобщение на началника на РУО-София Ваня Кастрева до подчинените й. "Присъствието Ви е наложително поради важността на обсъжданите въпроси!", подчертава Кастрева.

Инструктажът ще бъде кратък - един час, като директорите са разделени на две групи - на най-малките, т.е. основни и начални училища, и на големите - т.е. средни училища, профилирани и професионални гимназии. На срещата ще бъде представен Закон за противодействие на тероризма и мерки, описани в наредба от 27 септември 2017 г. Ще бъдат дадени насоки за разработване и прилагане на мерки за противодействие на тероризма, каквито по силата на въпросната наредба са длъжни да имат разработени всички институции в предучилищното, училищното и висшето образование и детски ясли от по-ниска категория, става ясно от съобщението.

КЗК отказа да разследва картел на пазара на ток

В. Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разследва сигнал за недопустима концентрация и картел на борсовия пазар на електрическа енергия у нас. Той бе подаден преди месец от четирите национално представени организации в страната - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. Те твърдят, че производители и търговци на електроенергия, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, манипулират пазара.

Според КЗК между цитираните от работодателските организации фирми не може да се установи свързаност, защото крайните собственици на капитала са различни чуждестранни физически лица. Става въпрос за топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен, Габрово, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Брикел". За всички тях е публична тайна, че са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

ТЕЦ„Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

В. Труд

По 93 тона отпадъци гори на денонощие ТЕЦ „Бобов дол“ по издадено от екоминистреството разрешително и това не създава никакви замърсявания и екологични проблеми за района, каза за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов.

„Имаме разрешително! От отпадък до отпадък има голяма разлика. Да не се спекулира с това нещо. Трупове не горим, автомобилни гуми, пластмаси и т.н. Горим хартийки, тънки найлончета и такива неща, които предварително са сепарирани. Всичко е под контрол“, обясни Христов.

Без ДДС за български плодове и зеленчуци

В. Труд

Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени у нас да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заяви за “Труд” ресорният министър Десислава Танева. Вече е изпратено официално искане за обратното начисление на ДДС на тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна да договори данъчното изключение в ЕС. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение.

Македонци купили 85 000 е-винетки у нас за над 2млн. лв.

В. Труд

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова и министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски подписаха в Скопие Меморандум за разбирателство между двете министерства, съобщиха от МРРБ.

Документът е показателен за отличното дългосрочно и ползотворно сътрудничество между нашите две държави и министерства. България и Република Северна Македония поддържат активни контакти във всички области от взаимен интерес, което е важно условие за развитие, просперитет и стабилност в Югоизточна Европа, каза министър Аврамова.

Депутати учат чужди езици за 115 000 лв.

В. Труд

Депутатите ще учат чужди езици, предстои им обучение по трите основни европейски езика – английски, немски и френски. За целта ще бъдат похарчени 115 000 лв. от бюджета на Народното събрание. Срокът за изпълнение на поръчката е 36 месеца, считано от дата на сключване на договора за възлагането. От условията на поръчката става ясно, че курсовете ще бъдат 150 учебни часа, в които ще се преподават всички 5 нива (от А1 до С1) за трите езика.

Обучението ще бъде както за придобиване на общи разговорни умения, така и за специализирани – юридически английски, както и немски, и френски за работа с институциите на ЕС.

Бисер Петков: Над 55 млн. лева са предвидени за нови социални услуги

В. 24 часа

Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови социални услуги за деца и семейства.

Средствата са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014-2020 г. чрез процедура „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - предоставянето на социални и интегрирани здравно–социални услуги за деца и семейства“.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков днес в Благоевград, съобщиха от ведомството.

Първолакът по-евтин до 1 септември

В. Монитор

Поне 200 лв. ще похарчат родителите на първолаците, като цените до 1 септември са по-ниски и така родителите може да спестят някои лев, показа проверка на „Монитор“.

Така преди края на август моливите, тетрадките и дори раниците могат да излязат два пъти по-евтино. Родителите на ученици с училищни униформи обаче трябва да заделят допълнително средства.

Необходимата сума от два стоката включва всичко от раницата, несесер и тетрадките до моливите, острилките и материалите за часовете по физкултура и изобразително изкуство. Само за да напълним несесера на детето, ще отделим близо 30 лв. За химикалки ще дадем 3 лв., а 3 обикновени молива излизат дори една идея по-скъпо, в зависимост от това на коя марка са и могат да стигнат 5 лв. 24 броя пък са 30 лв.

До 90 лева на камион за транзит през България

В. Монитор

90 лева ще струва преминаването през България на най-замърсяващите камиони категория над 12 тона с четири и повече оси. С 30 лева по-евтино ще излиза транзитът на камионите EURO 6. Сметката е за изминати 350 км между граничните пунктове Капитан Андреево и Калотина, показва изчислението на калкулатора на Националното тол управление и са на база тестова тарифа и обхват на пътищата с тол такса.

От вчера работят четири демонстрационни центъра в София, Пловдив, Варна и Русе, в които превозвачите могат да тестват издаването на маршрутни карти за тежкотоварни автомобили. Заложените тестови тарифи са между 18 и 25 ст. за километър, но реални суми няма да се начисляват. Въпреки това превозвачи бяха учудени, че трябва да платят 80 лева за маршрута София - Варна, защото на последното заседание на Консултативния съвет за обхвата и цените на тол системата са дискутирани по-ниски цени: между 12 и 15 ст. за най-екологичните тирове EURO 6, 16-17 ст. за най-масовите Евро 3 и 5 и 18-19 ст. за най-замърсяващите камиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още