IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При кризисна ситуация България може да поиска от ЕК отваряне на ТЕЦ Варна

Изграждането на нова заместваща мощност ще е четири пъти по-скъпо от връщането на ТЕЦ-а в системата, изчисли Делян Добрев

17:54 | 22.01.15 г.
При кризисна ситуация България може да поиска от ЕК отваряне на ТЕЦ Варна

ТЕЦ Варна е част от критичната енергийна инфраструктура и е важна за страната, но в същото време са необходими инвестиции в екологизирането на централата, за да заработи тя отново. Този коментар направи енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия на въпрос на депутата Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.

Тя посочи, че заради важността на тази мощност през зимните месеци страната е поискала дерогация, която да позволи на шестия блок на ТЕЦ-а да работи до март 2015 година. Отговорът на Брюксел обаче е бил, че криза в момента няма, а инвеститорът е имал достатъчно време да извърши необходимата модернизация на централата и изграждането на сероочистващи системи.

При възникване на критична ситуация обаче страната може отново да се допита до ЕК дали може да отвори повторно централата.

В момента от близо 400 служители в ТЕЦ Варна са останали 85 души, уточни още Теменужка Петкова. Тя допълни, че собственикът на централата – ЧЕЗ България, е декларирал, че тези хора са достатъчно, за да се стартира процес на повторно включване в системата, ако се наложи.

Допълнително е необходима обаче и доставка на въглища, което може да отнеме и един месец, добави министърът.

Тя коментира още, че повторно включване на централата в енергийната система би струвало около 100 млн. лева. Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев пък изчисли, че изграждането на нова мощност, която да замести ТЕЦ Варна, би струвало четири пъти повече – около 400 млн. лева.

Според него собственикът на централата е забавил процедурата по обновяването й, защото е поискал от предишните правителства държавни гаранции за изкупуването на произведената енергия, която е с 20-30% по-скъпа. Централата обаче беше държана като „студен резерв” и се включваше в системата при недостиг на електричество в екстремни ситуации.

В началото на 2014 година от ЧЕЗ България съобщиха, че инвестицията в екологизирането на ТЕЦ Варна ще бъде поне 120 млн. евро и затова поискаха държавни гаранции, което обаче не означава договор за дългосрочно изкупуване на енергията, защото това е забранено с европейските директиви.

По-късно през тази година собственикът уточни, че финансовият модел за модернизацията е показал, че инвестицията не е изгодна, защото цената на електричеството би била неконкурентна. 

Енергийното министерство е направило опит да намери решение на казуса заради важността на централата, стана ясно от думите на Петкова пред депутатите. Тя посочи, че са били създадени работни групи с инвеститора в търсене на възможности, като една от тях е била създаване на съвместно предприятие между ЧЕЗ и държавата, което да управлява ТЕЦ-а.

Резултат от проведените разговори обаче така и не е бил постигнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още