Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проблемът с избирателните списъци ще тежи на поредните избори

От днес започва предизборната кампания за президент и Народно събрание

Проблемът с избирателните списъци ще тежи на поредните избори

Снимка: БГНЕС

Дано следващият парламент да припознае проблема с липсата на политическа воля за актуализиране на избирателните списъци и да предприеме мерки за намиране на решение. Така коментира пред БНТ Румяна Дечева от обществения съвет към ЦИК съобщенията, че броят на хората в избирателните списъци почти съвпада с този на цялото население на България.

Тя обясни, че мъртвите души в тези списъци са много малко, повечето от тях са граждани, които не живеят там, където са записани. Има и хора, които от много години са извън страната. 

Още по темата

Дечева напомни, че преди вота на 14 ноември всеки има възможност да провери името си в списъците на ГРАО.

От днес започва предизборната кампания за президент и Народно събрание. Румяна Дечева обясни, че чисто технологично е много малка разликата между гласуването с машина на 4 април и 11 юли с това, което ще бъде на 14 ноември.

"Тези няколко докосвания на екрана не са голямото затруднение. Голямото затруднение е да се знае за какво точно гласуваме, къде е разликата в мандатите на тези, които избираме. За първи път в България избираме едновременно президент и Народно събрание - ако в главата си имаме объркване къде са разликите между двете, може би ще бъде по-трудно", каза тя.

Дечева увери, че има цял месец, в който ще се показват машините и начина на гласуване. Според нея технологично нещата са ясни.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 декември