IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професор: Целта на COVID ваксина е създаването на масов имунитет

Ваксината е технологията, която е извадила човечеството от няколко особено тежки заболявания, посочи проф. д-р Сорен Хайрабедян

14:00 | 17.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

Ваксината срещу заразно заболяване не е 100% решение, тъй като в човечеството винаги ще има известен брой хора, които няма да реагират на каквато и да е ваксина. Целта е създаването на масов имунитет, който не може да бъде постигнат с преболедуване. Това коментира по повод последните информации за ваксини срещу COVID-19 директорът на Института по биология и имунология на размножаването при БАН проф. д-р Сорен Хайрабедян.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни какво да очакваме от ваксините срещу коронавируса.

Седмица след анонса на фармацевтичната компания Pfizer за 90% ефикасност на експерименталната ваксина се появи нов сигнал за пробив. Американската компания Moderna обяви, че ваксината ѝ е показала близо 95% успеваемост срещу Covid-19. 

Междувременно българското правителство потвърди, че България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

„Целта е осигуряване на начин голям брой хора да имат имунен отговор, който е по-правилен - позволяващ нормалното протичане на заболяването или превенция на такова", изтъкна проф. д-р Хайрабедян. 

"В случаите, в които има умерен отговор на имунната система и заболяването протича с неособена тежест, се развива имунна памет. При хора, които не могат да развият антитела в достатъчно количество, при критични ситуации се използва донорска плазма. Идеята на ваксините е именно активното създаване на такъв отговор", коментира той.

Специалистът обясни метода за създаване на ваксините. Чрез вид модифицирани вируси - вектори, се заразяват клетките. Кодира се определен белтък, като целта е впоследствие имунната система да го разпознае.

"В случая с ваксината на Moderna се използват микровезикули, които пренасят само РНК. Внасяте молекула, подобна на всички, които клетката има. За да не заразим клетките със SARS-CoV 2, внасяме единствено малка част от кода на белтъка, с която клетките все едно са заразени. Имунната система има механизми, с които тези клетки ще започнат да представят части от белтъка на тяхната повърхност и други имунни клетки ще го разпознаят", разясни проф. д-р Хайрабедян. 

Професорът коментира и страховете от ваксиниране. „Ваксината е технологията, която е извадила човечеството от няколко особено тежки заболявания“, категоричен е експертът. 

„Няма медицинска технология, която е 100% сигурна за всички. Въпросът е, че няма как човек да не се ваксинира, при положение, че отива в зона с особено опасна инфекция и разчита само на собствения си имунитет. Този вирус има относително ниска смъртност. При по-възрастните обаче смъртността е 20-40%", каза още специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още