IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moderna: Ваксината ни срещу коронавируса е с 94,5% ефективност

Предварителен анализ на данни от над 30 000 доброволци показва, че ваксината е предотвратила практически всички симптоматични случаи на Covid-19

14:12 | 16.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Седмица след като германската компания BioNTech и американската Pfizer обявиха успехи за тяхната съвместна ваксина срещу коронавориуса, сега добри новини идват и от друг американски концерн. 

Moderna Inc. заяви, че нейната ваксина за Covid-19 показва 94,5% ефективност при предварителен анализ на голямо клинично изпитване в късен етап – пореден знак, че бързото залагане на проучвания от страна на  учени и фармацевтични компании се отплаща с мощни нови инструменти, които могат да помогнат за контрола на влошаващата се пандемия.

Много поположителният доклад се огласява само седмица, след като подобен тестови агент, разработен от Pfizer Inc. и BioNTech SE, се установи като над 90% ефективен при междинен анализ. И двете ваксини разчитат на технология, наречена messenger RNA, която никога не е била използвана за създаване на одобрена ваксина. Скоро милиони хора по света могат да бъдат подминати от болестта благодарение на тези научни пробиви.

Предварителен анализ на данни от над 30 000 доброволци показва, че ваксината на Moderna е предотвратила практически всички симптоматични случаи на Covid-19, болестта, причинена от коронавируса, се казва в изявление на компанията от понеделник.

Само петима участници, получили две дози от ваксината, са се разболели, в сравнение с 90 случая на коронавирус при участници, получили плацебо, показва прегледът от независим съвет за наблюдение на безопасността на данните, назначен от Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Ваксината също така се оказа ефективна за предотвратяване на най-сериозните заразявания с Covid-19. Не е имало тежки случаи сред хората, получили ваксината, в сравнение с 11 такива при доброволци, получили плацебо, става ясно от изявлението на Moderna.

„Нещото, което ме развълнува най-много днес, бяха резулатите за тежката болест“, заяви главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел в интервю за Bloomberg. „Това за мен е промяна на играта”, каза той. 

Резултатите са огласени в момент, в който хватката на пандемията се затяга. САЩ надминаха 11 милиона случая на коронавирус в неделя, докато Флорида отчете най-много нови случаи от юли насам, а новите случаи в Калифорния достигнаха тримесечен връх. Нарастват и смъртните случаи и хоспитализациите. Европа също отчита повишения, докато голяма част от света се подготвя за очакваната ужасна зима. 

Миналата седмица ЕК подписа договор за доставки от Pfizer -  четвъртият подобен договор, след като ЕК вече заяви желанието си да купи ваксини от AstraZeneca, Sanofi - GSK и Janssen Pharmaceutica. Водят се разговори и с CureVac и Moderna. 

Въпреки че резултатите са предварителни, както Moderna, така и Pfizer се очаква да поискат разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата, ако допълнително проучване покаже, че ваксините им са безопасни. В изявлението си Moderna заяви, че може да търси зелена светлина от регулаторите през следващите седмици.

Компанията заяви, че очаква спешно разрешение да се основава на окончателен анализ, съдържащ 151 случая, заедно с двумесечни данни за проследяване на безопасността, които американските регулатори искат да видят. Тези окончателни данни се очакват по-късно този месец.

Базираната в Кеймбридж,  Масачузетс, Moderna получи 955 млн. долара от американската програма Warp Speed за разработване на ваксината си, а САЩ се съгласиха да платят до 1,53 милиарда долара за закупуване на ваксината. Pfizer заяви, че не е получила федерално финансиране за разработването на ваксината си, въпреки че е сключила споразумение за доставка с САЩ на стойност близо 2 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Я гледай гледай: https://thehighwire.com/videos/ex-pfizer-vp-concerned-about-experimental-covid-vaccine/https://thehighwire.com/videos/uk-expects-high-volume-of-covid-vaccine-adverse-reactions/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Д.Петков
преди 3 години
При -20 градуса С до 6 месеца, извинявам се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Д.Петков
преди 3 години
Тука е ключа от палатката. Ваксините и на PFE и на MRNA са подобни технологично, но тази на Пфайзер се съхранява само при -70 градуса С, докато на Модерна може да се съхранява на +5 градуса С (обикновен хладилник) до 30 дни, а при -20 градуса С (всеки фризер го може) до 30 дни. Накратко - технологично предимството е на страната на Модерна. Затова днеска MRNA излетя (пак) и за кратко пипна $100, а PFE хлътна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
"наречена messenger RNA, която никога не е била използвана за създаване на одобрена ваксина."За който не знае, това е промяна на ДНК-то на хората. Ние нямаме идея до какво ще доведе това, но ескперименттите са на лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Дано не се нуждае от подарктически температури за съхранение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
хаха ... два пъти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Наврете си ваксините знаете къде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още