IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест и контрапротест на едно място заради идеята за връщане на пушенето

Привърженици и противници на цигарения дим сблъскаха позиции пред централата на БСП

16:02 | 08.10.13 г.
Протест и контрапротест на едно място заради идеята за връщане на пушенето

Привърженици и противници на забраната за пушене на закрити обществени места сблъскаха позициите си пред централата на БСП днес в очакване на последното решение на парламентарната група на „Коалиция за България“, която на свое заседание трябва да излезе с решение дали да внесе закондателни промени за смекчаване на забраната.

От Гражданска инициатива "България без дим" настояват законът да остане такъв, какъвто е в момента. В открито писмо до ръководството на партията членове на 40 организации, членове на „Коалиция за живот без тютюнев дим“, заявяват категоричното си несъгласие с каквито и да било промени, смекчаващи съществуващата забрана за пушене на закрити обществени места.

Противниците на пушенето настояват „парламентът и правителството да не се поддават на натиск от страна на тесни браншови интереси“ и изтъкват редица аргументи в защита на пълната забрана за тютюнопушене. Сред тях са неефективната практика от “разделянето” на едно заведение на зали за пушачи и непушачи, която не доведе до ефективно предпазване на непушачите, данните за многократно нарасналите публични разходи за здравеопазване само за болести, причинени и свързани с тютюнопушенето - над 200 млн. лева годишно по сведения на Министерството на финансите на правителството на ГЕРБ.

Не на последно място се изтъква, че само 16% от пушачите са спрели да посещават заведения заради забраната, според проучване на НЦИОМ от декември 2012 година.

„Разбираме и подкрепяме желанието за подпомагане осигуряването на работа и доходи за хората, работещи в ресторантьорския бранш. Държавата обаче разполага с редица инструменти за подпомагане на този бизнес чрез пакет от икономически мерки и не следва да стимулира заетост чрез тютюнопушене“, пише в петицията.

На диаметрално противоположни позиции са собствениците на заведения и техни поддръжници, които също се събраха пред „Позитано“ 20. Тяхната позиция е, че бизнесът търпи значителни загуби от пълната забрана и законът трябва да бъде променен така, че да има места в заведенията, в които да се пуши. Те твърдят, че либерализирането на режима за тютюнопушене не може да навреди на никой.

В свое отворено писмо до обществеността Сдружението на заведенията в България излага своите аргументи в полза на отмяна на тоталната забрана. Те изтъкват, че навсякъде в Европа (с изключение на 4 държави, сред които и България) има зали и заведения за пушачи, привеждат и данни на Евростат, че всъщност България не е на челните места по заболявания, причинени от тютюнопушене.

Основният аргумент на управляващите в полза на смекчаване на забраната е, че с настъпването на зимния период трябва да бъде облекчен режимът за собствениците, така че да се постигне баланс на интересите.

От ГЕРБ са категорични, че забраната е най-голямото им постижение и няма как икономическите мотиви да надделеят над здравните ползи.

Здравният министър Таня Андреева е на позиция, че пълната забрана за пушене на закрито трябва да остане.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е готов да наложи вето, ако ограниченията за пушенето бъдат отменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още