Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пълната забрана за пушене може да отпадне още преди зимата

Левицата готви законопроект, който частично връща стария режим

Правителството е на път да отмени пълната забрана за пушене на обществени места още от тази зима. Това става ясно от думите на заместник-председателя на парламентарната група на „Коалиция за България“ Спас Панчев.

Според Панчев отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата. „На нас ни се иска да отговорим на обещанието, което сме дали, че ще променим тази част от закона, да отговорим и на ресторантьорите“, каза той, цитиран от БТА.

Панчев коментира, че вече има готови промени в Закона за здравето от "Атака" и от „Коалиция за България“. Предстои в парламентарната група на левицата да обсъдят детайлите около предложението и да внесат проекта. През ноември законовите промени вече би трябвало да бъдат приети. „Би трябвало вече този въпрос да се реши, защото идва зима“, каза Спас Панчев.

Още по темата

Една от идеите е в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособени помещения с вентилация, както беше при стария режим, който даваше възможност да се пуши в по-големи ресторанти с изградени зали за пушачи и непушачи.

От левицата предлагат още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22.00 часа.

Още в началото на мандата кабинетът се обяви за компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

Припомняме, че преди броени дни Европейската комисия обяви, че няма да приветства действията на правителството за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Според комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС, за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.

Първият протест срещу либерализиране на забраната за пушене в рамките на новото правителство се проведе още на 31 май - на световния ден без тютюнев дим. Десетки граждани се обявиха против смекчаване на режима и поискаха новите управляващи да не променят Закона за здравето с мотив, че не е редно прогресивен закон, който ни доближава до европейските практики, да бъде отменян.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
7
 
11
Ricco до: Императорът
преди 6 години
Няма профилна снимка
"Решението" да има отделни зали за пушачи и непушачи НЕ е никакво решение. Почти няма компания в която да има само пушачи или само непушачи. Как си представяте няколко колеги или приятели отиват на заведение и се разделят - едните в залата за пушачи, а другите в залата за непушачи?! Или някой празнува рожден ден и половината са в едната зала, а другите в другата зала?! Това е просто абсурдно и затова такова разделяне на зали е просто залъгалка за да се оправдае пушенето и да се задоволи арогантността на пушачите да не се съобразяват с непушачите.
3
 
3
 
10
преди 6 години
Що ми слагате минуси - искате да се пафка и в ресторантите ли?
2
 
3
 
9
преди 6 години
Що ми слагате минуси - искате да се пафка и в ресторантите ли?
0
 
11
 
8
преди 6 години
Няма профилна снимка
Няма оправия, затова не ни искат никъде. Как пък в САЩ успяха да накарат черните и латиносите да не палят нито в дискотека, нито в бар. Затова ще си седим тук ще се бием в гърдите и ще викаме, че сме най-добрите, а останалите по света са "неможачи" и не разбират от нищо :)
2
 
9
 
7
преди 6 години
БСП за пореден път се опитват да ни покажат че те на са партията на народа!

Още от Икономика и политика
За 6 месеца НЗОК е платила над 6 млн. лв. за пациенти с COVID-19