Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пътуващите с автобус намаляват през лятото на годишна база

Периодът е благоприятен за речния и морския транспорт, които отчитат значителен ръст на товарите

Пътуващите с автобус намаляват през лятото на годишна база

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Влиянието на пандемията върху автобусния транспорт се отразява в по-малко превозени пътници през третото тримесечие на годишна база. Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт намаляват съответно с 2,5 и 1,3% през третото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., съобщи НСИ на базата на предварителни сезонно изгладени данни.

Въпреки това като цяло пътническият транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) расте на тримесечна база. Превозените пътници и извършената работа се увеличават съответно с 3,5 и 1,3% спрямо второто тримесечие на 2021 г.

Пътнически сухопътен транспорт

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през третото тримесечие на 2021 г. е 79,5 млн., или с 2,3% по-малко спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-малкия брой превозени пътници от автобусния транспорт. Извършената работа също намалява с 2%.

Превозени пътници и извършена работа от пътническия транспорт (сезонно изгладени данни), НСИ:

Пътнически воден транспорт

През третото тримесечие на 2021 г. при водния пътнически транспорт е отчетено увеличение на превозените пътници с 25 хил. пътници. Същевременно извършената работа намалява с 405 хил. пътниккилометра спрямо съответното тримесечие на предходната година поради по-малкото разстояние, на което са превозени пътниците от морския транспорт.

Градски електротранспорт

През периода юли - септември 2021 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 47,4 млн. пътници, или с 2,7% по-малко спрямо същия период на 2020 година. Ръст се наблюдава единствено при превозите с метро - с 15,8%.

Товарни превози

През третото тримесечие на 2021 г. в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава ръст на превозените товари от товарния транспорт - с 10,2%, докато извършената работа намалява с 1%.

По предварителни данни през третото тримесечие на 2021 г. е регистриран ръст както при превозените товари (с 13,7%), така и при извършената работа (с 2%) от сухопътния и водния товарен транспорт в сравнение със съответното тримесечие на 2020 година.

Товарен сухопътен транспорт

През третото тримесечие на 2021 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 33,8 млн. т, или с 3,9 млн. т повече спрямо съответното тримесечие на 2020 г., което основно се дължи на тръбопроводния и автомобилния транспорт. Извършената работа също се увеличава с 1,6%.

Товарен воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт са с 276,7 хил. т повече спрямо същото тримесечие на 2020 г. Увеличение се наблюдава както при речния, така и при морския транспорт съответно с 34,2 и 31,3%. 

Извършената работа, измерена в тонкилометри, също се увеличава и достига 324,9 млн. ткм поради по-голямото средно превозно разстояние, на което са били превозени товарите от морския транспорт.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Магазини за нехранителни стоки с 30% спад на приходите заради сертификата