Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Р. Радев: БНБ трябва да поддържа финансовата стабилност и интересите на България

Присъединяването на България към еврозоната е сложен процес, който изисква критичен анализ и идентифициране ползите и рисковете, смята държавният глава

Р. Радев: БНБ трябва да поддържа финансовата стабилност и интересите на България

Снимка: Президентство

Присъединяването на България към еврозоната е сложен процес, който изисква критичен анализ и идентифициране както на потенциалните ползи, така и на рисковете, обяви президентът Румен Радев. Държавният глава присъства на церемонията по встъпването в длъжност на проф. Николай Неновски като член на управителния съвет на Българската народна банка (БНБ).

Шестгодишният мандат на проф. Неновски започва на 13 юни, като той ще замени в управата на централната банка д-р Лена Русенова. Неновски е професор по международни финанси и теория на парите, изтъкнат изследовател на паричната политика. От 2012 г. досега преподава в икономическия факултет на Университета „Жул Верн“ във Франция, а от 2019 г. е афилииран професор във Висшето училище по икономика в Москва. Бил е член на УС на БНБ и преди, в периода 2002-2008 година. 

Още по темата

БНБ е една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, призвана да бъде стожер на финансовата и банковата стабилност и независим орган, който неотклонно да отстоява националния интерес без политически и конюнктурни вмешателства, заяви още Румен Радев по време на церемонията. Той похвали работата на институцията покрай кризата с Covid-19.

Според президента проф. Неновски, който съчетава в себе си теоретични познания и практически опит, ще бъде много полезен на БНБ във важния момент, в който страната е поела по пътя към Механизма на обменните курсове (ERM II).

"Надявам се, че ще бъда полезен не само със знания, но и с информация за световните процеси, за да можем да отстояваме успешно българските интереси и да имаме най-оптималната стратегия в ЕС и съответно да се грижим за нашата европерспектива", заяви Николай Неновски, след като положи клетва.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
БНБ не може да направи кой знае какво. Колкото и да я призоваваме може само да пише изисквания за търговските банки. Останалото са политически решения.

Още от Икономика и политика
Биреният бранш отговоря на предизвикателствата с инвестиции за 77 млн. лева