IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката

Няма как държавата да не продължи да изкупува емисиите на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-Изток", твърдят от КТ "Подкрепа"

15:55 | 29.11.18 г.
<p>
	<span lang="bg-BG">П</span>ротест на&nbsp;<span lang="bg-BG">и</span>ндустриалните федерации на КТ &quot;Подкрепа&quot; в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища.&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Протест на индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора. Това написа държавният глава Румен Радев в социалната мрежа Фейсбук.

Вчера и днес миньори и енергетици излязоха на протест в Раднево и София заради неясното бъдеще на енергийния отрасъл в региона. Те настояват до края на февруари правителството да разработи и внесе програма за стабилизация на комплекс „Марица изток”. Обявиха се и за нова енергийна стратегия с визия до 2050 г.

Държавният глава ще води българската делегация на 24-та Конференция по изменение на климата, която ще се състои в началото на декември в Катовице, Полша. 

„На 3-4 декември в Катовице, Полша, ще представя позицията на страната ни на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата“, посочва президентът и добавя, че България подкрепя Споразумението от Париж от 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни. В същото време тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи“, подчертава още президентът.

„Надявам се до края на годината дерогацията за ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД да бъде факт. Правителството стои твърдо зад българските енергетици и полага всички усилия за осигуряване на безпроблемна работа на комплекса „Марица изток“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред енергетици от КТ „Подкрепа“, които протестираха в София в защита на работните си места.

Министър Петкова увери протестиращите, че никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, които осигуряват 46% от електроенергията в страната, а през зимата този процент достига до 60. По думите на енергийния министър българската електроенергетика разчита на въглищните централи за нормалното си функциониране.

Тя запозна присъстващите и с позицията на правителството за предстоящия форум в Катовице, Полша, свързан с климатичните промени. България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии, гласи официалната позиция, одобрена от Министерския съвет.

Енергийният министър информира присъстващите още, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД вече са закупени, а до 21-ви декември ще бъдат осигурени и останалите.

"Няма как държавата да не продължи да изкупува емисиите на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-Изток". Другата възможност е да се включи в сметките ни. Тя съществува, но като че ли е страшна и за индустрията и за бита. В момента държавата през НЕК плаща изцяло вредните емисии на два от ТЕЦ-те в комплекса "Марица - Изток" и помага на третия ТЕЦ да си ги плаща, дотолкова доколкото цената на тези емисии не е включена в цената на електроенергията, която ние плащаме през сметките си", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, цитиран от БТА.

Манолов оментира преди протеста на Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища.

Протестното шествие мина през централата на Европейската комисия, Министерството на икономиката, президентството, Министерски съвет и КЕВР, Министерството на енергетиката и МОСВ.

По думите на Манолов изработената от Министерството на енергетиката и МОСВ позиция, която страната ни да защитава в Катовице, Полша по време на 24-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата, е добра и достойна.

Позицията ще бъде представена от президента Румена Радев, а според Димитър Манолов на срещата между него и синдикатите утре по темата не се очаква да има различия.

Президентът на КТ "Подкрепа" допълни, че очаква институциите да гарантират, че тази българска позиция ще бъде твърда и непоколебима и за това е организиран този протест.

По думите му пътната карта за намаляване на вредните емисии за България трябва да бъде по-мека и щадяща. И припомни, че цената за тон емисии в момента е 20 евро, като се очаква, че тя ще се повиши. Според него, България трябва да участва в коалицията от държави, която ще се бори за един по-справедлив преход. "Нашата енергетика между 42 и 60 процента зависима от това производство", обясни Манолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още