IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Търсим гордост в миналото и загърбваме дълга си към настоящето и бъдещето

Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а съединението остава единствено на думи, смята държавният глава

21:57 | 06.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Пловдив отбелязва тържествено 134-та годишнина от Съединението на България. На площад "Съединение" в града хиляди пловдивчани и гости на града се събраха да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия през далечната 1885 година. Тържествената заря-проверка започна с приемане на строя на представителните подразделения на 68-а бригада "Специални сили" от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев.

На седмата година от Свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат Великите сили да решават съдбата им. Те направиха исторически "скок" и отхвърлиха несправедливостта, разпокъсала Родината им, каза в словото си президентът Румен Радев. Той посочи, че днес търсим гордост в миналото и често загърбваме дълга си към настоящето и бъдещето. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а съединението остава единствено на думи. "Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие.

Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността и апатията. Да отхвърлим нихилизма. Да съзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни.", посочи държавният глава. По думите му трябва да помним, че най-страшна е присъдата на следващите поколения. Че истинската оценка за делата ни ще я дадат онези, които идват след нас. Но съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим справедлив и достоен живот в свободна, демократична и просперираща държава, заключи Румен Радев.

Пловдив е град на осем хиляди години, в който световни цивилизации са се развивали на едно и също място. И днес техните останки са живите свидетелства за девиза на града ни "Древен и вечен", каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му тук Захари Стоянов, Иван Вазов, Петко Каравелов, Константин Величков, наред с дейците на национално-освободителното движение, подготвят и реализират Съединението на България на 6 септември 1885 година.

Пловдив поставя ново начало в историческото развитие и отново става символ на българския дух и копнеж за обединение, добави кметът. През следващите 134 години Пловдив запазва ролята си на национален културен център, а през настоящата 2019-та година Пловдив се записа в историята като първия български град - Европейска столица на културата, подчерта още Иван Тотев. Той посочи, че съчетанието между индустрия, образование, култура, добра инфраструктура и градска среда днес правят Пловдив предпочитано място за живот.

Преди тържествената част официалните лица посетиха Регионалния исторически музей, където разгледаха изложбата "Пловдив в културната история на България" - във връзка с Европейска столица на културата 2019. Пред паметника на Съединението бяха положени венци и цветя от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации и от граждани.

Честването 134-та годишнина от Съединението на България приключи с красива заря, която озари небето над Пловдив.

Тържествената заря-проверка бе предшествана от възстановка на моменти на събитията от 6 септември 1885 година, реализирана от комитет "Родолюбие". В катедралния храм "Света Богородица" пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здраве и просперитет на целият български народ. В знак на признателност бяха положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още