IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтират пострадали от наводненията училища със средства за образование

Ремонтите са наложителни в седем училища във Варна и Добрич, пострадали от наводненията

11:09 | 01.07.14 г.
Ремонтират пострадали от наводненията училища със средства за образование

Ще подпомогнем пострадалите училища във Варна и Добрич с отделените допълнителни средства за образование, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в сутрешния блок на bTV, цитирана от пресцентъра на Министерски съвет.

„В централния бюджет отделихме 100 млн. лв. допълнително за образование и при тази екстремна ситуация е важно да подпомогнем училищата във Варна и Добрич, пострадали от наводненията“, каза още тя.

Министърът уточни, че училищата, при които ремонтите са абсолютно наложителни, са общо седем. Според Клисарова е необходимо да се действа бързо, за да може през летните месеци да бъдат възстановени училищата и на 15 септември да отворят врати за своите ученици.

Относно идеята да има по един учебник за всеки предмет до завършване на основното образование министърът подчерта, че и родителите, и учителите държат на това.

Тя обясни, че конкуренцията в този случай не се губи, нито конкурсното начало, защото пак се обявява конкурс и участват авторски колективи.

По думите й има случаи, в които за участие в колектив при написването на учебник хонорарът е 136 хил. лв.

Клисарова заяви още, че тази година е направена пълна ревизия на фонд „Научни изследвания“ и възможност за нова сесия.

Готова е оперативната програма, изтъкна министърът. Тя отбеляза, че по отношение на закона за средното образование се е направило обществено обсъждане. „Трябва да чуем учителите, които са всеки ден с учениците“, категорична беше Клисарова.

Относно делегираните бюджети министърът отбеляза, че са направени две стъпки.

„Сложихме условно постоянните разходи. Това беше важно особено за малките училища. Втората стъпка е гарантираната минимална входяща работна заплата“, обясни министърът.

Тя добави, че се обсъжда проект, с който да се финансират учители, които през лятото да работят с изоставащи в училище деца.

Клисарова изтъкна, че професионалното образование ще гарантира професия от една страна, а от друга, не пречи да се завърши след това висше образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още